Начало / Свят / Портрет на дъщеря на Дикенс отива на търг

Портрет на дъщеря на Дикенс отива на търг

Портрет на Кейти, дъщеря на големия писател Чарлс Дикенс, отива на търг, съобщи „Гардиън”. За произведението ще се наддава по случай 200-годишнината от рождението на писателя. То ще бъде изложено в аукционната къща „Сотбис”, а се очаква да се продаде за около 200 000 паунда. Рисунката е правена от известния художник Джон Еверет Миле, скоро след втората сватба на Кейти Дикенс. До момента, тя е притежание на американската колекционерка Катрин Мелън.

Кейти Дикенс се омъжва на 20-годишна възраст за доста по-възрастния от нея Чарлс Колинс, брат на писателя и семеен приятел Уилки Колинс. Целта й е да отиде да живее другаде, защото нейният баща и забранява да се вижда с майка си. Двамата обаче не се разбират добре. Тя започва афера с художника Вал Принсеп. Съпругът на Кейти умира през 1873 г.

Само месеци, след като е овдовяла, тя се събира с друг художник, Чарлс Перуджини. Следващата година се женят. Именно след тяхната сватба е направен портрета, дело на Джон Миле. Дикенс и Перуджини иматедно1 дете. Кейти надживява и него.

Илюстрация: spartacus.schoolnet.co.uk

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …