Начало / Свят / „Penguin” и „Random House” се обединяват?

„Penguin” и „Random House” се обединяват?

Две от най-големите издателства „Penguin” и „Random House”, водят преговори за бъдещо обединяване, съобщи британският „Гардиън”. Това потвърдиха „Pearson” и „Bertelsmann” – компаниите собственици на издателските къщи. Ако сделката се осъществи, то ще бъде създадено най-мащабното издателство в света.

„Pearson”, създадена през 1844 г., е голяма британска образователна и издателска фирма. Тя стопанисва всичките отдели на „Penguin”, както и популярния вестник, „Файненшъл Таймс”. Освен това държи 50% от „Economist Group”. „Bertelsmann” е международна мултимедийна организация. Тя оперира в 63 страни. През 2008 г. компанията обяви чиста печалба от над милиард и половина паунда. Създадена е през1835 г.

Лорна Тилбан – медия анализатор, коментира, че едно евентуално обединяване на издателствата не би било изненада. „Обединяването е следващата им опция. Новите технологии, четци, таблети и т.н., се надигат като облак над тях и те трябва да търсят начин да оцелеят. Ако се съберат, това е възможно, поне засега. Трудно се удържа натиска на „Амазон”, „Apple” и „Google”.

Ако се съберат, двете издателски къщи ще разполагат с 25% от книжния пазар в Обединеното кралство, смята главният редактор на търговското списание „Bookseller”, Фил Джоунс. Към момента обаче и двете страни твърдят, че всичко е само преговори и няма нищо сигурно.

„Penguin” е британско издателство, създадено през 1935 г. от сър Алън Лейн. То прави революция в света на книгите, като пуска сериозна литература на ниска цена. Така дори не особено заможните хора могат да четат най-сериозните книги. „Penguin” е едно от 6-те най-големи издателства в англоезичния свят, заедно с „Random House”, „Hachette”, „HarperCollins”, „Macmillan” и „Simon & Schuster”.

„Random House” е американско издателство, създадено 1925 г. Освен книги, фирмата разпространява видео игри, а има и собствено филмово студио. Приходите на издателството за една година се равняват на около 1,4 милиарда долара.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …