Начало / България / „Къде си, вярна ти, любов народна” е превеждано на френски като „Български национален марш”

„Къде си, вярна ти, любов народна” е превеждано на френски като „Български национален марш”

В сливенската галерия „Май” е открита изложба, посветена на 190-тата годишнина от рождението на възрожденския поет Добри Чинтулов, съобщи sliven.net. В експозицията са показани книги и материали от фонда на библиотека „Зора”.

В изложбата са включени книги на семейство Чинтулови, материали от периодичния печат за Добри Чинтулов, издания на неговите стихове, юбилеен сборник „Добри Чинтулов” (1922 г.), юбилейни вестници за различни годишнини на поета и изследвания върху творчеството му. Показан е и личният печат на поета, собственост на РИМ-Сливен.

Интерес предизвиква и брой на списание „Листопад”, съобщаващ за свободен превод на френски на стихотворението „Къде си, вярна ти, любов народна”, публикуван във френско списание през 1865 г. Стихотворението е било преведено под заглавие „Български национален марш”. Сред най-известните и любими на българския народ Чинтулови стихове, превърнали се през годините и в песни са „Стани, стани, юнак балкански”, „Вятър ечи, балкан стене”, „Къде си, вярна ти, любов народна ”, „Българи юнаци” и др.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …