Начало / Свят / Людмила Улицкая: Путин е инфантил

Людмила Улицкая: Путин е инфантил

Известната руска писателка Людмила Улицкая (69), която е гост на австрийския фестивал “Литература в мъгла”, разказа за “Ди пресе” за ситуацията в Русия. Събитието се провежда всеки октомври, като на него се кани един известен чуждестранен автор за гост. Тя е носител на множество награди, сред които т.нар. руски Букър и “Симон дьо Бовоар”. Следващият гост на фестивала ще бъде внучката на Никита Хрушчов – Нина Хрушчова. В предишни години са гостували Салман Рушди, Амос Оз, Маргарет Атууд и други.

Улицкая е била свидетел на защитата на пънк групата “Пуси райът”, която беше осъдена наскоро в Москва. Освен това е сред писателите, които протестираха срещу властта с прочутата разходка около паметниците на Пушкин и Грибоедов през май.

“Бих искала да реабилитирам моето поколение. Голяма част от днешните младежи обвиняват генерацията от 60-те за ситуацията в Русия”, казва Улицкая. “Бих искала да покажа, че тази генерация е първата, която поиска свобода и направи много за това. Обстоятелството, че през 90-те властта попадна в ръцете на бивши партийни функционери, не е по вина на нашето поколение, а показва, че просто бяхме слаби да се противопоставим”.
Писателката разказва с безпокойство за нарастващата носталгия по времената на Сталин и че се обмисля дори дали Волгоград да не се прекръсти отново на Сталинград. Нейните дядовци са лежали в комунистически лагери, а самата тя е имала забрана да упражнява професията си в областта на генетиката.

Улицкая нарича диктатора Путин “инфантил” и обяснява, че това е много опасно, тъй като инфантилните хора не могат да мислят повече от три хода напред.

На въпрос дали руснаците все още не са узрели за западната демокрация, писателката казва: “Няма трети път, както ни убеждават т.нар. патриоти. Или Русия ще стане цивилизована европейска държава, или… страх ме е да си представя какво би могло да се случи”.

Книги от Улицкаятук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …