Начало / Свят / Людмила Улицкая: Путин е инфантил

Людмила Улицкая: Путин е инфантил

Известната руска писателка Людмила Улицкая (69), която е гост на австрийския фестивал “Литература в мъгла”, разказа за “Ди пресе” за ситуацията в Русия. Събитието се провежда всеки октомври, като на него се кани един известен чуждестранен автор за гост. Тя е носител на множество награди, сред които т.нар. руски Букър и “Симон дьо Бовоар”. Следващият гост на фестивала ще бъде внучката на Никита Хрушчов – Нина Хрушчова. В предишни години са гостували Салман Рушди, Амос Оз, Маргарет Атууд и други.

Улицкая е била свидетел на защитата на пънк групата “Пуси райът”, която беше осъдена наскоро в Москва. Освен това е сред писателите, които протестираха срещу властта с прочутата разходка около паметниците на Пушкин и Грибоедов през май.

“Бих искала да реабилитирам моето поколение. Голяма част от днешните младежи обвиняват генерацията от 60-те за ситуацията в Русия”, казва Улицкая. “Бих искала да покажа, че тази генерация е първата, която поиска свобода и направи много за това. Обстоятелството, че през 90-те властта попадна в ръцете на бивши партийни функционери, не е по вина на нашето поколение, а показва, че просто бяхме слаби да се противопоставим”.
Писателката разказва с безпокойство за нарастващата носталгия по времената на Сталин и че се обмисля дори дали Волгоград да не се прекръсти отново на Сталинград. Нейните дядовци са лежали в комунистически лагери, а самата тя е имала забрана да упражнява професията си в областта на генетиката.

Улицкая нарича диктатора Путин “инфантил” и обяснява, че това е много опасно, тъй като инфантилните хора не могат да мислят повече от три хода напред.

На въпрос дали руснаците все още не са узрели за западната демокрация, писателката казва: “Няма трети път, както ни убеждават т.нар. патриоти. Или Русия ще стане цивилизована европейска държава, или… страх ме е да си представя какво би могло да се случи”.

Книги от Улицкаятук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

picture4

Светлана Дичева: Ако бях политик, щях да слушам внимателно интервютата с творци

Радиожурналистът предлага сега сборник с разкази Познавате кадифения тембър на Светлана Дичева от програма „Хоризонт“ …