Начало / България / Българин написа книга за вълненията в Близкия изток

Българин написа книга за вълненията в Близкия изток

На книжния пазар излезе монографията на известния арабист Симеон Евстатиев „Религия и политика в арабския свят: ислямът в обществото”. Книгата описва връзката между религия и политика в арабските общества на Близкия изток, поставени в един малко по-обширен контекст на ислямската история – включително и от гледна точка на тяхното взаимодействие със Запада. В изданието са използвани исторически и съвременни материали, съотнесени спрямо общия проблем за отношението между исляма и политиката в арабския свят.

Обстойно са анализирани взаимосвързани проблеми и конкретни случаи, които разкриват ролята на исляма в обществото. Изданието е подходящо както за тесни специалисти и студенти в областта на арабистиката, ислямознанието и близкоизточните изследвания, така и за по-широка публика, проявяваща интерес в сферата на социалната, политическата, културната и религиозната история, теология, философия, политология и социална антропология.

Доц. д-р Евстатиев е завършил арабистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Ръководи магистърска програма „Общество и култура на арабския свят“, както и Университетския център за изследване на религиите в СУ. Специализирал е във Висшия съвет за научни изследвания в Мадрид и в Централноевропейския университет в Будапеща. Национален представител е на България в Европейския съюз на арабистите и ислямоведите и в Европейската асоциация за близкоизточни изследвания. Член е на Германското ориенталистично дружество, Германската асоциация за съвременни изследвания на Близкия изток и Международното общество за изследване на средновековните хроники. Чел е лекции и е участвал в редица международни научни форуми в различни страни от Европа и Близкия изток, в САЩ и Индия. Автор е на над тридесет студии и научни статии. Съставител и съавтор е на няколко книги.

„Религия и политика в арабския свят: ислямът в обществото” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …