Начало / България / Изложба, посветена на 100-годишнината от Балканската война, в Националната библиотека

Изложба, посветена на 100-годишнината от Балканската война, в Националната библиотека

Уникална експозиция, „Лицата на войната. 100 години от Балканската война”, може да се види в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Изложени са повече от 200 фотографии и архивни документи.„Тези документи никога досега не са показвани”, заяви при откриването на експозицията директорът на библиотеката проф. Боряна Христова. Един от съставителите – Руслан Иванов от Държавна агенция „Архиви” обясни, че изложените фотографии показват лицата на войната – офицерите и войниците, ежедневието по време на дните без сражения, заловените пленници, жертвите, но и триумфа от победата. Експозицията включва и част от кореспонденцията на генералите от българската армия, лични писма, карти на бойните действия.

„Един век след сраженията снимките ни показват войната такава, каквато са я видели участниците в нея и хората, съпреживели събитията”, каза в приветственото си слово заместник-министър Димитър Георгиев. Той изрази надежда, че всички събития, включени в Календара на честванията по повод 100 години от Балканската война ще помогнат да се поддържа жив споменът за подвига и саможертвата на стотиците хиляди българи, участвали в нея.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …