Начало / Свят / Библия на арабски намериха в Уфа

Библия на арабски намериха в Уфа

Три ценни книги, отпечатани в началото на ХІХ в. са открити в Националната библиотека на Башкирия, която се намира в град Уфа, съобщиха руските медии. В архивите на „Ахмед – Заки Валиди”, съхраняващи над 40 000 книги, сътрудници от отдела за ръкописни и редки издания са попаднали на Библия, „Светото писание” (1818) и „Стария завет” (1819) на арабски език.

Книгите са отпечатани от шотландския мисионер Джон Мичел, който създава печатницата, ползваща арабски шрифтове. Тя се е намирала в района на днешен Бештау-Пятигорск и не е отстъпвала по качество на тогавашните европейски печатници.

В началото на ХІХ в. много европейци, с благословията на руския цар Александър І, са разпространява християнството сред мюсюлманските народи, живеещи в Северен Кавказ.

Намерените книги са уникален паметник на православната литература. Ценни са и като източник за изучаване на езиците на мюсюлманските народи в началото на ХІХ в., както и на съвременните езици на народите на Русия. Всяко издание е направено според езиковите функции на преводачите, които са възнамерявали да ги разпространяват.

Фото: eurosmi.ru

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …