Начало / Свят / Съдът реши: „Ди Си Комикс” държи правата върху Супермен

Съдът реши: „Ди Си Комикс” държи правата върху Супермен

Съдебната битка между „Ди Си Комикс” и наследниците на Джо Шустър, създателя на Супермен, завърши в полза на комиксовата компания, съобщи „USA Today”. Съдът в Лос Анджелис реши, че наследниците на художника са загубили възможността да притежават правата върху творчеството, свързано с култовия персонаж, преди 20 години.

Решението означава, че „Ди Си Комикс” и техните собственици – филмовото студио „Warner Bros”, продължават да разполагат с възможността да разпространяват персонажа в книги, филми, телевизионни продукции и т.н. Както е известно, догодина ще излезе дългоочакван филм за Супермен, режисиран от Кристофър Нолан.

Делото между сина и дъщерята на Шустър и комиксовата компания стартира през 2010 г. Тогава наследниците на художника пожелаха да си възвърнат правата върху супергероя. Съдът в Лос Анджелис обаче е категоричен, че те са изгубили това право още през 1992 г., когато са подписали договор, в който предават правата на „Ди Си Комикс” срещу ежегодна такса.

Супермен е създаден от художника Джо Шустър и автора Джери Сийгъл през 1938 г. Той се появява за първи път същата година в комикса „Аction Comics #1”. И двамата се борят за по-голяма компенсация за използването на персонажа през целия си живот.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

the-little-girl-3045364_1920

Книжките с герои са по-полезни за децата

Локомотиви или говорещи предмети по-скоро ги разсейват Изследването е проведено в Университета на Флорида, като …