Начало / България / „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“ с премиера и в Димитровград

„Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“ с премиера и в Димитровград

Най-новата книга на проф. Иван Стоянов „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“ ще бъде представена от 17 ч. днес в заседателната зала на 2-я етаж в община Димитровград, съобщи dariknews.bg. Книгата е посветена на 175-годишнината от рождението на Апостола.

Това е и поводът за представянето й в Димитровград.  Авторът е считан за един от най-големите съвременни изследователи на Левски. Сам представя книгата си не като нов прочит, а „реконструиране на историческото ни минало такова, каквото е било, а не такова, каквото някому се иска да е било.” Политизирането на миналото ни и съобразяването му с господстващата политическа конюнктура унищожава историята като наука. Това се отнася и за Васил Левски. Той е толкова голяма и значима личност от българското минало, че няма нужда да му приписваме свръхестествени качества, за да го уважаваме, казва той.
Иван Стоянов е преподавател по история на Българското възраждане във великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Доктор на историческите науки,. Научните му интереси са в областта на политическата история на Българското възраждане, първите години от развитието на Княжество България и към изучаването на идейните възгледи на политическите течения и организации през XIX в., като обръща основно внимание на либералната доктрина, характерна за периода. На тази проблематика, в която е водещ изследовател, са посветени и дисертациите му за получаване на научните степени доктор по история и доктор на историческите науки. Автор е на повече от 150 научни публикации, от които 12 монографии и учебници за студенти.

Свързани заглавия
Грозни сцени прекратиха премиерата на книгата „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …