Начало / Автори / Юджийн О’Нийл: Знаех си. Роден в хотелска стая и умрял в хотелска стая

Юджийн О’Нийл: Знаех си. Роден в хотелска стая и умрял в хотелска стая

Днес се навършват 124 години от рождението на великия американски драматург Юджийн О’Нийл – автор на 45 пиеси. Носител е на Нобелова награда за литература за 1936 г. и 4-кратен носител на „Пулицър”. Той въвежда в американската драматургия психологическия реализъм, познат дотогава от творчеството на Антон Чехов и Хенрик Ибсен.

Юджийн О’Нийл се ражда на 16 октомври 1888 г., по ирония на съдбата в хотелска стая на „Бродуей”. Баща му, Джеймс, е имигрант актьор. Майка му е Мери Елън О’Нийл. На адреса в момента е отбелязано, че там е роден „най-великия американски драматург”. Юджийн посещава католическо училище. След това е в авторитетното висше учебно заведение „Принстън” за една година. Напуска заради дисциплинарни проблеми, като точната причина не е ясна. След това прекарва няколко години на кораб, където страда от алкохолизъм и депресия.

През 1912-13 г. е болен от туберкулоза и се лекува в санаториум. След опит за самоубийство решава да посвети живота си на писане. Първата му публикувана пиеса е „Beyond the Horizon” (1920 г.). Творбата получава „Пулицър”. О’Нийл е бил голям почитател на великата творба на Гьоте – „Фауст”.
Пиесите му са добре познати и често поставяни и в България: „Злато“ (1920), „Любов под брястовете“ (1925), „Електра в черно“ (1931), „Луна за

несретници“ (1943), „Явява се разносвачът на лед“ (1946), „Дългият път на деня към нощта“ (1956) и др. Много от тях са и филмирани.
Юджийн О’Нийл се е женил три пъти и има три деца. Най-дълго време прекарва с актрисата Карлота Монтерей. През 1943 г. скъсва връзката си с дъщеря си Уна О’Нийл, защо тя се омъжва за Чарли Чаплин – звезда по онова време. Тогава тя е на 18, а той на 54 години.

Драматургът страда от здравословни проблеми през целия си живот. Последните 10 години от живота си се бори със синдрома на Паркинсон. Умира през1953 г. в хотел в Бостън на 65-годишна възраст. Последните му думи са: „Знаех си, знаех си. Роден в хотелска стая и умрял в хотелска стая”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …