Начало / България / Годината на Януш Корчак ще бъде отбеляза с изложба и премиера на книгата „Крал Матиуш Първи”

Годината на Януш Корчак ще бъде отбеляза с изложба и премиера на книгата „Крал Матиуш Първи”

По случай Годината на Януш Корчак  днес, 15 октомври, от 18 ч в Полският институт в София и ще се открие документална изложба „Януш Корчак. Крал на децата“, предоставена от Министерство на външните работи на Република Полша.

Изложбата е посветена на живота и делото на големия полски педагог. Ще бъде и представено българското издание на книгата на Януш Корчак „Крал Матиуш Първи“. Книгата ще представи проф. д-р Светлана Стойчева, съобщи polinst-bg.org.

„Крал Матиуш Първи” е за желаещите да започнат приключение с Матиуш, както и за тези, които след години отново посягат към детската си книжка (първото издание излиза през 1922). Книгата е преведена на близо тридесет езика.

Януш Корчак (Хенрик Голдшмит) е писател, лекар, обществен деец, възпитател и мислител, пионер в областта на защитата правата на детето. Ръководи Сиропиталище за еврейски деца в продължение на 30 години (1912–1942). Работи за „Нашият дом“, сиропиталище за полски деца. Загива заедно със своите 192 възпитаници в газовите камери на нацисткия концлагер в Треблинка.

Тази година се навършват 70 години от смъртта на Януш Корчак и неговите възпитаници и сто години на създаденото от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална“ във Варшава. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак.

„Крал Матиуш Първи”  тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …