Начало / Свят / Франкфурт ще награди китайски дисидент, осъден от комунистите

Франкфурт ще награди китайски дисидент, осъден от комунистите

Три дни след като Нобеловият комитет в Швеция награди китайския писател Мо Ян, друг китаец – Ляо Иу
, ще получи Наградата за мир за 2012 г. на Съюза на германските книжари. Тя ще му бъде връчена в последния ден на панаира на книгата във Франкфурт.

Ляо е преследван в родината си и през 2011 г. получи убежище в Германия, след като написа отворено писмо на канцлера Ангела Меркел. За да се издържа първоначално, той получи едногодишна стипендия DAAD. Наградата, която ще получи в неделя, е на стойност 25 хил. евро.  За разлика от Мо, който живее в Китай и няма проблеми с властите, Ляо е известен критик на комунистическия режим. Той е прекарал 4 години в затвора заради стихотворение, посветено на убийствата на площад „Тянанмън“ през 1989 г. Миналата година писателят избяга от страната.

Тези дни световната преса прегря от противоречиви мнения относно това доколко Мо заслужава Нобеловата награда за литература. Самият той не пропусна да изрази съчувствие към сънародника си Лю Сяобо, на когото през 2010 г. беше присъдена Нобеловата награда за мир. Китайският дисидент, критик, писател и правозащитник е в затвора с 11-годишна политическа присъда заради борбата му за човешки права и не можа да вземе приза.

На фона на тези факти мнозина коментираха, че решението на Шведската академия да награди Мо е грешно, а известният китайски артист Ай Вейвей го нарече „удар по хуманността и литературата”.

Преди ден обаче от дома си в Китай Мо Ян заяви пред „Ройтерс”, че се надява колегата му Лю Сяобо скоро да излезе на свобода, въпреки че не разбирал противопоставянето му на китайската политика. Мо добавя, че е благодарен на всички, които го подкрепят.

„Моите произведения са част от китайската литература, която е част от световната. Те показват живота на китайския народ и уникалната ни култура”, казва още Мо.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …