Начало / България / Седмица на италианския език по света в София

Седмица на италианския език по света в София

От 15 до 21 октомври в София ще се проведе XII Седмица на италианския език по света. Тя е посветена на двете водещи културни теми на годината: „Италия на териториите” и „Италия на бъдещето”. Различните събития са организирани в сътрудничество с най-големите местни университети и училища, в които се преподава италиански език.

В рамките на кампанията ще бъдат представени две книги – „Лече сбарока” на Франко Унгаро и „Автобиография” на Франко Дзефирели.
Всички мероприятия са с вход свободен.

Ето и програмата:

15 октомври, 18.00 ч., Университет по архитектура, строителство и геодезия, ул. Христо Смирненски №1, нова сграда, ет.2, зала 230:  конференция на проф. Виторе Колина от Университета във Флоренция на тема „Град и бъдеще в Италия и по света. Променящите се градове пред проблема за устойчивостта на околната среда.”

16 октомври, от 11.20ч. – 12.50ч., Нов български университет, 2-ри корпус, стая 407: открита лекция на лектора от Министерство на външните работи на Италия проф. Марта Дала Бона на тема: „Италия на диалектите представена в киното. От север на юг, от запад на изток – пътуване с актьорите, направили известни по света идиомите и характерa на италианците.”

16 октомври, 18.30ч., галерия Райко Алексиев в София: откриване на колективна изложба на живопис, скулптура и дизайн „СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО НА ТЕРИТОРИИТЕ НА ИТАЛИЯ: ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО”. Ще последва коктейл с типични продукти от всички области на Италия.

17 октомври, 12.15ч. – 14.00ч., СУ Св. Климент Охридски, 5 етаж, стая 179: семинар на лектора от Министерство на външните работи на Италия проф. Кармелита Д’Алесио на тема: „Театърът на Едуардо Де Филипо: актьор – автор – режисьор между света на театъра и театъра на света.”

17 октомври, 18.00ч.: представяне на книгата „Лече сбарока” на Франко Унгаро с участието на автора и Салваторе Козентино в СУ „Св. Климент Охридски”, Франкофонски център, Северно крило, вход откъм ул. Шипка, 4-ти етаж.

18 октомври, 18.00ч.: представяне на книгата „Автобиография” на Франко Дзефирели с редактор проф. Нели Раданова, последвано от прожекция на филма „Отело” на същия режисьор в галерия УниАрт на Нов Български Университет.

19-20- октомври, от 9.30ч. – 16.00ч., НБУ кв. Овча купел, 1-ви корпус, зала 310:  квалификационен семинар за преподаватели по италиански език „По един автор от всяка област на Италия” в сътрудничество с LA VOCE.NET на Чиро Импарато.

22 октомври, 18.00ч.: представяне на научния метод FourVoiceColors® на Чиро Импарато в СУ Св. Климент Охридски, Северно крило, вход от страната на ул. Шипка, 4 етаж, Франкофонски център.

23 октомври, 18.00ч., концерт на пианиста Фулвио Турисини в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, ул. Т. Самодумов 1, гр. Пловдив. Част от програмата ще бъдат произведения на Дебюси, Джулио Виоци, М. Мусоргски.

24 октомври, 19.00ч.: концерт на пианиста Фулвио Турисини в Националния музей „Земята и хората”, бул. Черни връх 4, София. Част от програмата ще бъдат произведения на Дебюси, Джулио Виоци, М. Мусоргски.

Речници и помагала на италиански тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …

Един коментар

  1. Италианския е страхотен език! Мисля да го запиша на есен, ще си избера някое курсче :) Интересна е била лекцията в НБУ вероятно. На мен поне ми е интересна тяхната култура. Комуникирам с няколко италиански фирми в работата и винаги са ми изглеждали много ларж. Каквото и да ги помоля все отговарят Няма проблем! И въпреки, че си комуникираме на английски и аз винаги започвам с Dear еди кой си, те ми връщат с Cao /моето име/… което ми звучи все едно са най-веселите бохеми без нито един проблем в живота.