Начало / България / Ценни спомени на участници в Априлското въстание излязоха в книга

Ценни спомени на участници в Априлското въстание излязоха в книга

136 години след Априлската епопея на българския книжен пазар излиза книга, в която са събрани спомени на участници във въстанието. В „Спомени за бунтовно време 1876 година” няколко души разказват какво са преживели по време на едно от най-съдбоносните и важни събития в българската история.

В изданието са публикувани разказите на петима членове на Панагюрския революционен комитет: Филип Щърбанов, Найден Дринов, Пейо Дринов, Иван Соколов и Ангел Телийски. Книгата излиза в поредицата „Забравените българи“ на „Изток-Запад“.

Те са писани в различни периоди от време и носят отделни названия, но по своята същност и петте текста в книгата са писани от първа ръка – дело са на възрожденски българи, непосредствени участници в различни исторически събития преди и по време на Априлското въстание от 1876 г. Те описват по вълнуващ и достоверен начин живота на дейците в годините непосредствено преди освобождението и техните начални стъпки в революционно-освободителното движение до и по времето на Васил Левски. Най-важното събитие – Априлското въстание през 1876 г., както и неговата подготовка и последвалите разгром и репресии от страна на турските власти над участниците и беззащитното мирно българско население също са описани изключително интересно.

Съставителството, редакцията, бележките и подборът на фотографии са дело на Христо Йонков и покойната му съпруга Стоянка Йонкова. Заедно с дългогодишната си научноизследователска дейност проф. Йонков прави публично достояние редица архивни фотографии и портрети – на Г. С. Раковски, Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на участници в Априлското въстание от 1876 г. и др. Участва като автор в „Енциклопедия България“. Сред основните му трудове са още: „Числен, социален и класов състав на революционерите в Априлското въстание 1876 г.“, (1993), научните биографии „Братята на Васил Левски“, „Старозагорският революционер Кольо Ганчев“ (2005), „Георги Стойков Раковски“, „Личности от Българското възраждане“ (2001), „Великото народно събрание на Оборище 1876 г. – начало на българската парламентарна демокрация“ (2007), „Васил Левски. Биография“ (2008) и „Христо Спиридонов – първият кмет на град Севлиево след освобождението на България“ (2009). През 1990 г. обнародва (съвместно със Стоянка М. Йонкова) „Спомените на Михаил Греков“.

„Спомени за бунтовно време 1876 година”  тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …