Начало / България / Уникалните фотоси от Родопите, изложени пред Народния театър, излязоха в албум

Уникалните фотоси от Родопите, изложени пред Народния театър, излязоха в албум

Уникалните фотосите от Родопите, които са изложени пред Народния театър „Иван Вазов” в София от 26 септември, са вече и книжен факт.

“Родопи – свещената планина” е луксозен двуезичен албум ( на български и английски), със забележително качество. В изданието влизат  260 кадъра, разпределени тематично и териториално – всяко кътче е отбелязано със своето „чудо“, било то камък, стихия или човек.

Автори на фотографиите са Николай Генов и Христо Тодев, които години наред обикалят родопските пътеки. Текстовете са на Румяна Николова. Приносът за добрата визия е и на дизайнерката Биляна Савова.

 

„Двама приятели скитници се обединихме от любовта към красивите и труднодостъпни природни кътчета на Родопите. Още преди години почувствахме величието на тази планина и я обикаляме неуморно.
Именно в Родопите природата е искала да демонстрира невероятните си творчески способности. Усетихме, че планината е истинският земен рай, в който човек е допуснат милостиво, сякаш по Божията воля.  Никъде геологията, тектониката, историята и етнографията не са си давали толкова чудна среща, както в Родопите. В минали геоложки времена планината е била воден басейн, в който кипяла активна вулканична дейност. По-късно под въздействието на ерозия, порои, реки, вятър и земетресения в нея се образували изумителни скални изваяния: кули, гъби, кубета, човешки и животински фигури. Примесите на метали ги обагрили в невероятни краски. Някога хората виждали в тези образувания своите богове и постепенно започнали да ги обожествяват , споделят авторите на фотографиите пред списание „Осем” – издател на албума.

“Родопи – свещената планина” тук

Изложбата пред Народния театър ще продължи до 17 октомври.

Фото: spisanie8.bg

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …