Начало / Свят / Корабът „Логос Хоуп“ е най-голямата плаваща книжарница

Корабът „Логос Хоуп“ е най-голямата плаваща книжарница

Корабът „Логос Хоуп“ е най-голямата плаваща книжарница в света с повече от 5000 книги на 130-метровия си борд. Проектът е на германска благотворителна организация, чиято цел е да разпространява книги  и знания по цял свят, отбелязва dnevnik.bg.

Екипажът е от доброволци, които не получават заплащане, но имат възможност да участват в круиз в продължение на година – две.
„Логос Хоуп“ е на път вече осем години, през които е посетил повече от 42 държави. Остава на котва по пристанищата по няколко седмици, през които екипажът се заема с обществените проекти.

Една от задачите на доброволците е да доведат на кораба посетители – капацитетът е за 450 гости.

Част от мисията на кораба е да направи книгите достъпни в държави, където доброто четиво е много скъпо за хората. Това означава, че екипът на „Логос Хоуп“ не просто продава книгите с отстъпка, но и захранва библиотеки в местни училища, домове за деца и обществени организации. Доброволческата програма включва освен разпространението на книги също и участие в здравни и образователни програми.
От началото на пътуването си през 2004 г. „Логос Хоуп“ е раздал повече от 3 млн. тома книги и е посрещнал над 2.5 млн.  посетители.

Сега корабът е във Филипините, а в края на ноември потегля за Хонконг, където ще остане цял месец. След това за още половин година ще курсира във водите на Камбоджа и Тайланд.

Участниците в доброволческата мисия разбират, че за много хора това е първата възможност да се докоснат до стойностна литература на ниска цена.
Доброволците от екипажа са от 45 нации, като общуването между тях и хората от пристанищата е част от идеята на проекта за взаимното опознаване на хората от различни държави.  Освен че разнасят книги и участват в лекции и беседи, доброволците  полагат и личен труд на местата, които посещават – участват в строителството, благоустрояването, изхранването.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

За жените и солта_корица

Роман за невидимите нишки, които ни свързват, и за оковите, на които сами се осъждаме

Роман разказва историята на пет поколения жени от времето на революцията на Кастро в Куба …