Начало / Свят / Сирийска писателка спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”

Сирийска писателка спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”

Сирийската писателка Самар Язбек спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”, съобщи thebookseller.com. Тя беше отличена за книгата си „A Woman in the Crossfire”, която документира конфликтите в Сирия в последно време. Именно книгата е причината Язбек да бъде изгонена от страната си.

Така сирийската авторка ще подели отличието „PEN/Pinter” с Карол Ан Дъфи, която по-рано беше наградена в категорията за поезия. Именно Дъфи, която получи своя приз на 8 октомври, отличи Язбек като победителка в категорията „писател на куража”.

„Връчването на това отличие на автор, който пише за Сирийската революция е важен знак за признание към народа на тази страна и неговите страдания. Благодарна съм на ръководните органи на наградата, както и на Карол Ан Дъфи, които избраха моята книга и по този начин подкрепиха тази кауза”, заяви Язбек.

Наградата „PEN/Pinter”е на името на британския драматург Харолд Пинтър. Той почина през 2008 г., а призът се дава от следващата година. Пинтър е носител на Нобелова награда за литература.

Самар Язбек е сирийска писателка и журналистка, родена през 1970 г. Тя вече години наред пише срещу режима в Сирия. Авторка е на 4 книги. „A Woman in the Crossfire” беше наградена освен с „PEN/Pinter” и за най-добро произведение, преведено на английски тази година. Догодина на англоезичния пазар ще бъде публикувана и творбата й „Cinnamon”.

Свързани заглавия
Сирийската писателка Самар Язбек: Защо светът мълчи?
Литературен фестивал организира четене срещу режима на Асад

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …