Начало / Свят / Сирийска писателка спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”

Сирийска писателка спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”

Сирийската писателка Самар Язбек спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”, съобщи thebookseller.com. Тя беше отличена за книгата си „A Woman in the Crossfire”, която документира конфликтите в Сирия в последно време. Именно книгата е причината Язбек да бъде изгонена от страната си.

Така сирийската авторка ще подели отличието „PEN/Pinter” с Карол Ан Дъфи, която по-рано беше наградена в категорията за поезия. Именно Дъфи, която получи своя приз на 8 октомври, отличи Язбек като победителка в категорията „писател на куража”.

„Връчването на това отличие на автор, който пише за Сирийската революция е важен знак за признание към народа на тази страна и неговите страдания. Благодарна съм на ръководните органи на наградата, както и на Карол Ан Дъфи, които избраха моята книга и по този начин подкрепиха тази кауза”, заяви Язбек.

Наградата „PEN/Pinter”е на името на британския драматург Харолд Пинтър. Той почина през 2008 г., а призът се дава от следващата година. Пинтър е носител на Нобелова награда за литература.

Самар Язбек е сирийска писателка и журналистка, родена през 1970 г. Тя вече години наред пише срещу режима в Сирия. Авторка е на 4 книги. „A Woman in the Crossfire” беше наградена освен с „PEN/Pinter” и за най-добро произведение, преведено на английски тази година. Догодина на англоезичния пазар ще бъде публикувана и творбата й „Cinnamon”.

Свързани заглавия
Сирийската писателка Самар Язбек: Защо светът мълчи?
Литературен фестивал организира четене срещу режима на Асад

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ea7a90fb08948a258567a507ab00b23b

Елате ни вижте вий, мъдри велможи, от нази гоени, в отечеството ни любезно 100 години след смъртта му!

Без излишни думи и с цялата любов, която той заслужава, нека днес, в деня на …