Начало / Свят / Първият роман с жена детектив на пазара след 150 години

Първият роман с жена детектив на пазара след 150 години

Първият роман с жена детектив излезе на пазара след 150 години пауза, съобщи „Гардиън”. Британската национална библиотека днес публикува „The Female Detective” от Джеймс Форестър – литературен псевдоним на писателя Джеймс Рединг Уеър. Книгата е отпечатана за първи път през 1864 г. и е първата, в която жена е главна героиня в този жанр.

Водещият персонаж е Мис Гладън, наричана още Мис Джи. Тя посещава местата, на които са извършени престъпленията инконгнито, преследва убийци и разрешава мистерии в търсене на собствената си идентичност. До този момент авторите отказват да използват жени в такава роля. Уеър пише от името на своята героиня, че „престъпниците са и мъже и жени. Но опитът ми  показва, че когато жена е престъпник, тя е доста по-опасна от средностатистическия мъж престъпник, което изисква детективите да бъдат и от двата пола”.

Писателят Майк Ашли, който е автор на предговора към творбата, казал по онова време, че е „трудно да се каже” защо Уеър е решил да избере жена за главен персонаж. „Той вярва, че жените имат по-голям шанс понякога, защото могат по-добре да събират информация и обръщат повече внимание на детайлите. Решението му е революционно, защото по това време разследващата агенция „Скотланд Ярд” е едва на 20 години и няма жена на служба”.  Едно от обясненията е, че Уеър е франкмасон.

Джеймс Рединг Уеър е английски писател, роден през 1832 г. Известен е повече с псевдонима си Андрю Форестър. Автор е на редица книги в този жанр, публикувани през 60-те години на ХІХ век. Умира през 1909 г.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …