Начало / Критика / Иде ли краят на книгата?

Иде ли краят на книгата?

Утре се открива Франкфуртския панаир на книгата . Една от централните теми ще бъде бъдещето на книгите и книжарниците. Предлагаме ви текста, който dw.de пусна в навечерието на  едно от най-важните книжни събития в световен мащаб.

Книжарниците ще стават все по-малко, а онлайн-магазините за книги все повече? Това ли ни очаква наистина? И защо се говори тъй често за края на книгата, вместо да се обсъжда нейното бъдеще?

Панаирът на книгата във Франкфурт ще се занимае именно с тези въпроси.

На Франкфуртския панаир на книгата тази година се представят 7300 изложители от 100 страни. Теми за разговор има достатъчно, особено пък когато става дума за един тъй крехък бранш като книжния. На авторитетното международно изложение, което се открива на 10 октомври, се очакват над 300 хиляди посетители. То все още е най-голямото по рода си в света. И сякаш напук на бурните дигитални времена, в центъра му си остава печатната книга.

В крак с новото време

В книжния бранш нещата не вървят особено добре. За пръв път от седем години насам в оборота на германския книжен пазар е отбелязан известен спад – през 2011-та той е бил едва 10 милиарда евро. Доста издателства са застрашени от закриване. Причините са всеизвестни: електронната книга навлиза все по-силно на пазара, а и броят на авторите, публикуващи свои текстове в интернет, става все по-голям. Сравнително сигурно е, че занапред броят на книжарниците в Германия ще намалява, а онлайн-магазините ще продължат да се разрастват.

И все пак: по тези показатели Германия остава далеч зад САЩ. Там електронната книга и „self-publishing“ (публикуване на текстове в интернет от самите автори) носят огромни печалби. Дали развитието в САЩ просто изпреварва онова, което неизбежно ще се случи не след дълго и на германския книжен пазар? Това ще покаже времето.
В Германия не всички желания на ентусиазираните фенове на дигиталния книгосвят се осъществяват – поне не така бързо, както в Америка. Засега оброятният дял на електронните книги в Германия е едва 2%. Многобройните видове електронни четци, пуснати в обръщение на пазара, все още не са довели до революция в поведението на четящите германци. Но едно е абсолютно сигурно: глобалният и дигиталният прелом разтърсват основите на бранша. Традиционните издателства ще трябва да търсят нови пътища на разпространение, а и да включат социалните мрежи в своите маркетингови проекти.

Мерило на бъдещето

Има ли бъдеще книгата и как ще изглежда то в дигиталната епоха? По тази тема ще дискутират издатели, изложители и гости на Франкфуртския панаир. Впрочем, сред най-известните писатели, които най-вероятно ще участват в дискусиите, са Ричард Форд, Херта Мюлер и Мартин Валзер. Тази година панаирът ще отдели особено място на детско-юношеската литература: със съдържанието на ключови думи като Crowdfunding (финансиране на авторски проекти от фенове в интернет) и Fanfiction (продължение на популярни книги като „Хари Потър“ в интернет) ще бъдат запознати в крайна сметка и любителите.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …