Начало / Свят / Обратното броене за Нобеловата награда започна

Обратното броене за Нобеловата награда започна

Силни автори от Япония, Китай, Кения, САЩ, Холандия и Ирландия са на финалната права за литературния Нобел, който ще бъде определен в четвъртък в 14 ч българско време.

Според “Ди пресе” още от лятото сред фаворитите е японецът Харуки Мураками (63). С големи шансове е и Боб Дилън. Според известния букмейкър Ladbrokes шансовете на Мураками са 2:1, а на Дилън – 10:1.

Най-големият скок, съдейки по залозите през октомври, е направил ирландецът Уилиам Тревър (84). Вероятността той да спечели вече е 10:1, като преди това е била 100:1.

Китаецът Мо Ян и унгарецът Петер Надаш също се придвижват напред. Сеес Нотебоом от Холандия и живеещият в САЩ кениец Гикую Тионго също са сред конкуренцията заедно с Томас Пинчън от САЩ, поетът Адонис от Сирия, Алис Мънро от Канада, Ко Ун от Южна Корея и Асса Джебар от Алжир. Залозите за Филип Рот са 16:1.

Тежката артилерия Амос Оз от Израел, живеещият във Франция чех Милан Кундера, Маргарет Атууд от Канада, англичанинът Том Стопард също не бива да бъдат отписвани от възможността да спечелят. Но Шведската академия е известна с изненадите, които поднася.

Единственото, което се знае отсега, е, че победителят ще получи като награда по-малка сума от обичайното. Заради финансовата криза премията беше намалена на 8 млн. шведски крони (930 хил. евро). За сравнение миналата година Томас Транстрьомер получи 10 млн. крони.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …