Начало / Свят / Частни инвеститори спасяват наградата „Orange”

Частни инвеститори спасяват наградата „Orange”

Частни инвеститори спасиха „Orange” – най-престижната награда за художествена проза за жени, съобщи „Гардиън”. Сред тях са съпругата на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър – Чери Блеър, бизнесдамата Марта Лейн Фокс и писателката Джоана Тролъп. Както е известно, телекомуникационната компания „Orange” обяви през май, че след 17 години сътрудничество, вече няма да спонсорира приза.

Така бъдещето на отличието за момента е сигурно. От борда на ръководителите на наградата обявиха преди време, че търсят финансова подкрепа от 2014 г., след като средствата за идното издание са събрани. Засега проблемите изглежда са решени, тъй като частни инвеститори и компании са дали обещание, че не само ще финансират наградата, но и ще подпомагат нейното разрастване. Блеър, Фокс и Тролъп са сред благодетелите, както и други, които обаче желаят да останат анонимни.

Тролъп коментира: „Аз адмирирам и вярвам в наградата. Има отлични принципи, печелили са я невероятни личности. Призът заслужава подкрепа и признание”.

Все още не е ясно как ще бъде новото наименование на отличието, което се смята за най-престижното за жени писателки. Паричната премия от 30 000 паунда ще се запази.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …