Начало / България / На 11 октомври започва националното турне на „Моето разкриване”

На 11 октомври започва националното турне на „Моето разкриване”

11 октомври е Националният ден на разкриване (National Coming Out Day) – неофициален празник, който се отбелязва в целия свят. На този ден публично се разкрива сексуалната ориентация  – лесбийка, гей, бисексуален, транссексуален и т.н. Денят на разкриване се чества от 1988 г. в САЩ.

Именно на 11 октомври, четвъртък, започва и националното турне по представянето на книгата „Моето разкриване”.  Първата премиера ще се състои в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” от 18.30 ч., след което промотирането ще продължи в още 5 града – Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна и Русе.  По време на представянията някои от авторите ще прочетат своите разкази, а след това ще поговорят с гостите.

„Моето разкриване” е първата по рода си българска книга с лични разкази на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора. Сборникът е подготвен и издаден от младежката ЛГБТ организация „Действие“, и ще се предлага в избрани книжарници в цялата страна.

Разкриването е сред най-трудните и емоционални процеси в живота на нехетеросексуалните хора. Веднъж приели собствената си сексуална ориентация и полова идентичност, те имат нужда да споделят с някой близък човек, от когото могат да получат подкрепа и разбиране. Въпреки трудностите и дискриминацията, които ЛГБТ хората срещат всеки ден, днес все повече от тях решават да се разкрият пред своите родители, приятели, съученици, колеги и пред обществото.

25-те автори, чиито истории са включени в сборника, са на различна възраст – от 17 до 40 години, отрасли са на различни места – от Тутракан до София, имали са различен житейски път – едни са били приети, други са срещнали неразбиране и дори агресия, реализирали са се в различна посока – програмист, художничка, студент по лингвистика, работничка в хранително предприятие, адвокат, професионален военен и други. Разказите им обрисуват действителността, в която израстват ЛГБТ хората в България, по най-истинския начин – през техните очи и с техните думи.

Ето и премиерите:
София на 11.10 от 18:30 в „Хеликон – Витоша“
Пловдив на 12.10 от 18:30 в „Хеликон – Център“
Стара Загора на 13.10 от 11:00 в „Хеликон“
Бургас на 13.10 от 18:30 в „Хеликон“
Варна на 14.10 от 11:00 в „ Фестивалния и конгресен център“
Русе на 14.10 от 16:00 в „Хеликон“

Откъс от „Моето разкриване“ тук

„Моето разкриване“  тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …