Начало / Любопитно / „Храбростта на самурая” от Жозеп Лопес Ромеро (анотация)

„Храбростта на самурая” от Жозеп Лопес Ромеро (анотация)

Можеш ли да победиш страха, ако смелостта те е напуснала? Как да се сражаваш срещу невидим противник? Възможно ли е да се изгради дворец върху опустошена земя?
Тези въпроси измъчват младия брокер Вал, чийто живот е на път да рухне, смазан от тежестта на битието.
На друго място и в друго време подобни мисли изпълват съзнанието на самурая Кио. Объркани и изпаднали в безизходица, двамата – брокерът и самураят, трябва да намерят пътя към единственото нещо, което може да им помогне да продължат – храбростта.
Книгата описва капаните на страха и начините за борба с тях.

–––––––––––––––-
ЗА АВТОРА

Жозеп Лопес Ромеро е изгряваща звезда на съвременната испанска литература. Роден е през 1967 г., работи като журналист и преподавател по творческо писане в университета в Барселона. В началото на кариерата си е работил за Honda и оттогава започва да се интересува от японската култура.
Ромеро живее с децата си и няколко кучета. Обича да се занимава с градинарство и да готви. „Храбростта на самурая” е петата му книга – съчетание от художествена литература и ръководство за самопомощ. Ето какво споделя авторът пред Gaceta.es:

Защо самурай?
– Защото самураят по дефиниция не се страхува. И аз така смятах навремето. Книгата е за самурая, който един ден разбира, че се страхува да взима решения. Трябва да бъдем в състояние да разпознаваме страха си и да не се отричаме от него. Ако отричаме основните си емоции, ще отречем себе си.

Какви сме ние?
– Ние сме резултат от четири основни емоции: гняв, радост, тъга и страх. Всички останали са комбинации от тези четири.

Но днес императивът е да не проявяваме емоции?
– Отказът от емоции не е за препоръчване. По-добре е да познаваме емоциите си и да знаем какво да правим с тях.

Вие изгубихте ли страха си?
– Загубих безполезния си страх, който пречи на взимането на решения. Но има и друг страх, който носим в нашето ДНК и който ни предупреждава за потенциална опасност. Според една японска мъдрост не бива да позволяваме страхът да ни спира да вземаме решения, защото това ни пречи да бъдем свободни.

„Храбростта на самурая”  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

241668965_1565499527122804_4938435683639784409_n

Книги за препрочитане наесен

Много слънчеви страници си пожелаваме през новия сезон Всяко годишно време си има хубавите страни …