Начало / Свят / „Гугъл” и американските издатели се разбраха, но проблемите за авторите остават

„Гугъл” и американските издатели се разбраха, но проблемите за авторите остават

След 7 години съдебни процеси „Гугъл” и Асоциацията на американските издатели стигнаха до споразумение, съобщи mediabistro.com. Търсачката ще може да продължи да предлага достъп до различни издания чрез своята програма „Google Library Project”. Издателите от своя страна ще могат да продават книги, дигитализирани от „Гугъл” чрез споменатата програма.

Компаниите, участвали в процеса са „McGraw-Hill Companies”, „Pearson’s Pearson Education”, „Penguin Group (USA)”, „John Wiley & Sons” и „Simon & Schuster”.

„Въпреки че сделката е между страните, участвали в процесите, съдът не е длъжен да се съобразява с нея. Сделката зачита правата на притежателите на авторските права. Американските издатели ще могат да избират кои книги да продават от дигитализираните чрез „Google Library Project”. Издателите ще могат да продължат преговори с „Гугъл” относно бъдещо сътрудничество”, се казва в прессъобщението , публикувано от „Гугъл” и Асоциацията на американските издатели

Пол Ейкън, изпълнителен директор на Гилдията на авторите в САЩ, коментира: „Споразумението между „Гугъл” и издателствата не решава проблемите на авторите и нарушаването на техните авторски права от „Гугъл”. Търсачката продължава да трупа печалба, разпространявайки книги, без да се допитва до техните автори. Нашата борба на този фронт продължава”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

33564319-9daa-49c9-be38-80bdaff90944_1920x1080

Салман Рушди се бори за живота си след ужасяващо нападение

Спасителната операция продължи шест часа Известният писател беше намушкан с нож от 24-годишен нападател. Припомняме, …