Начало / България / Българските учители са вторите с най-ниски заплати в ЕС

Българските учители са вторите с най-ниски заплати в ЕС

Заплатите на учителите в България са вторите най-ниски в Европейския съюз, съобщи news.expert.bg.

Това сочат данните от доклад на Еврокомисия, публикуван по повод Световния ден на учителите, който се отбелязва днес. По-ниско платени от българите са само учителите в съседна Румъния.

Средната годишна заплата на учителите в началното и средното училище в България е 10 405 евро, става ясно от данните на комисията. За сравнение в Румъния годишната заплата на учителите е средно 9 614 евро, а в Люксембург, където учителите са най-добре платени, тя е 75 741 евро.
В Гърция преподавателите получават два пъти повече от българските, в Португалия – над три пъти, а в Испания – 4 пъти. На върха на класацията е Люксембург със 7 пъти по-високи учителски възнаграждения от тези в България.

Заради кризата в повечето европейски държави учителските заплати са намалени или замразени, тревожат се от ЕК. В 16 страни заплатите на училищните преподавате са спаднали, а в останалите 11 – са били замразени или са нараснали минимално.
България е сред страните със замразени доходи на преподавателите в средните и начални училища.
Учителите в Ирландия, Гърция, Испания, Португалия и Словения са най-тежко засегнати от бюджетните ограничения и мерките за строги икономии, според доклада.

Заплатите на учителите в България, Кипър, Естония, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Великобритания, Хърватия и Лихтенщайн са паднали леко или са останали на същото ниво.

„Учителите играят важна роля в живота на децата, както всеки знае, могат да играят важна роля за тяхното бъдеще“, заяви Андрула Василиу – комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта.

„Възнаграждението и условията на труд на учителите трябва да бъде основен приоритет, за да бъдат привличани и задържани най-добрите в професията. Но привличането на най-добрите учители не е само със заплати, важно е и класните стаи да са добре оборудвани и учителите да имат подходящи условия за осъвременяване на учебните програми и за образователни реформи“, допълва Василиу.
Тазгодишният доклад съдържа сравнителен преглед на заплатите в 32 европейски страни (държавите-членки на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Хърватия и Турция). Той обхваща работещите на пълно работно време, напълно квалифицирани учители и училищни ръководители в предучилищното, началното, прогимназиално и гимназиално ниво на образование.

Докладът е изготвен за Европейската комисия от мрежата „Евридика“, който се занимава с анализи и информация за европейските образователни системи и политики. Мрежата се състои от 38 национални звена, намиращи се в 34 страни, които участват в Програмата на ЕС „Учене през целия живот“ (държавите-членки на ЕС, Хърватия, Сърбия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция). Но Сърбия и Швейцария не участват в изследването.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …

2 Коментари

  1. В България, учителите взимат максимум 800 лв.чисто,с 30 години стаж.Аз съм млад учител, с 2 години стаж и основна заплата 525 лв,като чисто взимам 410лв.Тези 10000 евро средна годишна заплата-след 20 години може и да стане,но в момента си е пълна лъжа.Няма такова нещо.Защо няма млади учители?!Вече всеки гледа да замине в чужбина.Няма как,да задържиш един млад преподавател, с такава ниска заплата.Вече и аз се чудя за какво учих толкова време-за една мизерна учителска заплата.Стига с тези изследователски глупости,НИЕ УЧИТЕЛИТЕ можем да го докажем и с фишовете,които ни дават.Заплатите трябва да се вдигнат не с 37лв, както се говори,че ще е от януари,а с минимум 300!!! След толкова дълго учение,мисля че го заслужаваме!

  2. Моята скромна сметка показва, че 10 405 евро разделени на 12 месеца излиза 867 евро месечна заплата. Искам да попитам кой/кои учители в България вземат месечна заплата от 867 Евро? Това е пълен абсурд, коригирайте си цифрите, господа журналисти, писали статията. Майка ми е литератор, на 58 години пред пенсия и взема заплата около 600 лв. чисто.