Начало / България / „Не казвай на майка си“ с премиери в Бургас и София

„Не казвай на майка си“ с премиери в Бургас и София

Днес, 5 октомври, стартира серията от премиери на новата книга на Николай Фенерски „Не казвай на майка си“. Сборникът с разкази първо ще бъде представен в Морското казино на Бургас от 19 ч. На 11 октомври, от 18 ч книгата ще бъде промотирана и в книжарница „Хеликон-Бургас”. Софийската премиера ще е на 31 октомври от 19,30 ч в Студио 5 на НДК.

За „Не казвай на майка си“ Деян Енев казва: „Сборникът издава един непоклатим разказвач, който владее думите така, както грънчарят владее грънчарското си колело, както хвърлячът на ножове владее ножовете си, както тромпетистът владее тромпета си. Николай Фенерски може да опише пейзаж, случка, човек и душевно състояние с най-точните думи и нито една от тях да не кънти на кухо. Затова той може да си позволи да напише разказ за това, как ненаситно гледа звездното нощно небе и този разказ да не прилича ни най-малко на сладникава лирична импресия; може да си позволи да напише разказ за един събирач на мъртви бебета, захвърлени на боклука, и този разказ да не прилича на глас от ада.
Николай Фенерски може да си позволи това, защото освен владеенето на думите и богатия си жизнен опит притежава и едно вече много трудно умение, най-трудното писателско умение – да вкарва емоцията си в текста. Именно ядреното гориво на емоцията превръща читателя от свидетел в съучастник на автора”

Николай Фенерски е роден през 1974 г. в гр. Архангелск, живее и работи в Бургас. През 2009 г. излиза сборникът „Апокалипсисът е дело лично“, за който получава наградата „Пегас“ на Община Бургас за белетристика, както и съпътстващата награда на конкурса „Южна пролет“ в гр. Хасково за 2010 г. Сценарист е на късометражния филм „Резерват Северозапад“, излъчван в конкурсната програма на „София Филм Фест” през 2012 г.

Фото: skat.bg

Не казвай на майка си“ тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …