Начало / България / Историята на духовата музика е събрана в книга

Историята на духовата музика е събрана в книга

130-годишната история на военната духова музика във Велико Търново е събра в книга музикантът Георги Ръцев. Сборникът е резултат на четиригодишни проучвания . Официалното представяне на „Популярната музика във Велико Търново”  ще бъде съпроводено с концерт на фестивалния оркестър, в който ще участват оркестрите на Националния военен университет “Васил Левски” и военното поделение в Стара Загора. Това ще се случи в МДТ “Константин Кисимов” на 1 ноември – Деня на народните будители, съобщи dnesbg.com.

Идеята за написването на книгата се ражда от спомените на акад. Николай Кауфман за неговата военна служба във Велико Търново, споделя Георги Ръцев. Академикът е единственият българин, носител на престижната награда “Грами”. Любопитен факт е, че той е единственият жив музикант от 18-ти Етърски пехотен полк.

Военна музика свири за първи път в Търново на 17 април 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг. След това военни маршове звучат по време на свикването на Великото народно събрание през 1893 г., когато е узаконена царската династия на Фердинанд и през 1980 г., когато е обявена Независимостта на България. Военните музиканти участват във всички войни за национално обединение. Всички български атаки са започвали с “Шуми Марица”. През Великата Отечествена война първата жертва на 18-ти Етърски пехотен полк е музикант. На 16 септември 1944 г. на бойното поле загинал подофицер Димитър Димитров Петров. Той доброволно влязъл в разузнавателния отряд, където намерил и смъртта си.

Докато се ровил сред документите във Военния архив, където в продължение на година и половина непрекъснато работил, Георги Ръцев открил военната заповед от 1 януари 1882 г., с която е назначен първият военен търновски диригент. Това е чехът Франц Преучил, който по-късно става капел-майстор на 17-а пеша търновска дружина. Така че през тази година се навършват 130-години от създаването на военната духова музика в България и в частност във Велико Търново.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …