Начало / Свят / Истинският Том Сойер бил пожарникар, алкохолик и герой

Истинският Том Сойер бил пожарникар, алкохолик и герой

Истинският Том Сойер, на който Марк Твен базирал известния си персонаж, бил пожарникар, алкохолик и местен герой, съобщи „Гардиън”. Това показва проучване на месечното американско списание „Smithsonian”.

Двамата се срещат на парни бани в Сан Франциско през 1863 г., пише Робърт Грейсмит от „Smithsonian”. Тогава Сойер разказал на писателя как спасил няколко дузини хора от пожар на лодка в Калифорния. Той преплувал разстоянието от лодката до брега многократно. Впоследствие Твен разбира, че пожарникарят е спасил живота на 90 души, 26 от които абсолютно сам. Тази история докосва сърцето му, защото неговият брат е починал при подобен инцидент. Така двамата стават приятели. Том Сойър казва за Самюъл Клемънс, както де факто е името на Марк Твен: „Сам си беше денди. Можеше да говори и да пие повече от всеки. Сяда, поръчва си питие и започва да ни разказва разни шеги. Ако някой го черпи, откарва по цяла нощ”.
Веднъж писателят казал на своя приятел: „Том, ще напиша книга за момче. То ще бъде най-коравото момче на света. Точно като теб. Колко копия ще си купиш, на половин цена?”. А после и: „Някой ден ще те вкарам между кориците на книга”. Том Сойер отвърнал: „Давай, Сам. Само гледай да не ми опозориш името”.

През 1866 г., на 31 годишна възраст, Марк Твен напуска Сан Франциско и двамата не се срещат повече. 10 години по-късно, през 1876 г., излиза „Приключенията на Том Сойер”. Твен първо казва, че е базирал главния герой на 3 различни личности. По-късно твърди, че самият той е вдъхновение за персонажа и че Том Сойер „не е истинско име, не и на някой, за който си спомням”. Пожарникарят в Сан Франциско обаче е сигурен, че вижда себе си в творбата. „Общият им навик да разказват истории на всички за всичко издава тайната за това кой е вдъхновил героя в книгата”, пише Грейсмит.

„Приключенията на Том Сойер“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …