Начало / България / Мирослав Пенков спечели The BBC Short Story Award 2012

Мирослав Пенков спечели The BBC Short Story Award 2012

Мирослав Пенков спечели международната награда на Би Би Си за кратък разказ (The BBC Short Story Award 2012)  със своята творба „На Изток от Запада“, съобщи vesti.bg.

Победителят бе обявен на церемония в Лондон, излъчена на живо по „Радио 4”. Пенков получава 15 000 паунда, а вторият отличен автор – южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес, е наградена с 2500 паунда за своя разказ „Убежище“.

Конкурсът на Би Би Си за разказ бе открит тази година по изключение за чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри.
Догодина той отново ще бъде само за автори, живеещи в Обединеното кралство.

Съдиите от журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война. Според организаторите „На Изток от Запада“ изследва „трудностите за любовта, връзките и идентичността в регион, сполетян от конфликти“.

„Исках за напиша история за онези българи, които бяха отделени от родината ни и които неизбежно ще изгубят, ако вече не са го изгубили, чувство да си българин.Същевременно исках да напиша история за себе си, в чужбина, в Америка и сам в много отношения, с огромен океан между мен и хората, които обичам“, цитира Би Би Си автора.

Членката на журито, писателката и професор по творческо писане Мишел Робъртс заяви, че произведението „амбициозно и успешно обединява личния и политическия живот“.

Десет творби бяха подбрани в тазгодишния списък на номинирани кандидати за наградата вместо обичайните пет. Всички бяха излъчени по Радио 4 през последните две седмици, прочетени от водещи британски актьори.
Пенков ще участва в литературния фестивал в Челтнъм на 7 октомври.

Свързани заглавия
Мирослав Пенков е номиниран за The BBC Short Story Award 2012

„На Изток от Запада“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …