Начало / Свят / 70 години от словесния атентат на Томас Ман срещу нацизма

70 години от словесния атентат на Томас Ман срещу нацизма

Днес, 28 септември, се навършват 70 години прочутата реч на германския писател Томас Ман, излъчена по БиБиСи, в която критикува зверствата, извършвани от хитлеристкия режим , отбелязва dw.de.  Авторът на „Буденброкови“ е един от най-изявените и крайни противници на нацизма. През януари 1942 г. конференцията от Ванзее стартира смъртоносната машина в Аушвиц, като по този начин официално поставя началото на систематичното избиване на евреите. На нацисткия терор Томас Ман отговаря с прочутата си реч –  изиграла ролята на словесен атентат срещу зловещия режим на нацистите.

„Що за хора са това, що за чудовища!“

„По данни на полското правителство в изгнание, до този момент най-малко 700 хиляди евреи са били избити или измъчвани до смърт от Гестапо. Знае ли германският народ за тези ужаси? И какво мисли по този въпрос?“ – пита Томас Ман. Речта му е един вид отговор на изявлението на Гьобелс, че независимо от това дали Германия ще победи или ще падне, евреите ще бъдат унищожени. По това време Ман е вече в изгнание в Калифорния. Въпреки това той е доста добре информиран за събитията в родината си, голям принос за което има неговата дъщеря Ерика.
От всичките около 50 радиообръщения на Томас Ман, излъчени от БиБиСи в периода 1941-1945 година, в архива са запазени само няколко. Не се знае какво влияние са имали те върху народа, за който са били предназначени, тъй като в нацистка Германия слушането на подобни радиопредавания е било смятано за престъпление, наказвано строго от закона.

„Що за хора са това, що за чудовища. Те се къпят в кръвта и болката на евреите. Всяко страдание, което им причиняват, ги мотивира да се държат още по-безмилостно с тях“ – казва Томас Ман в речта си, предназначена за един народ, към който той никога повече не иска да принадлежи.

„Ако се наложи, ще избием всички, но няма да капитулираме“

„… цялата низост на нацистите е събрана в думите на един германски офицер от Генералния щаб, който запитан как националсоциалистическият режим възнамерява да овладее бунтовете и глада в Европа, отговаря така: Европа нека си гладува, важното е Вермахтът да е сит. Ако се наложи, ще избием цялото цивилно население, но няма да капитулираме“, разказва Томас Ман в речта си. Радиообръщенията му обаче не успяват да спрат зверствата в Аушвиц.

„… нали ви предупреждавах, когато все още не беше станало прекалено късно, че порочните сили, на които безпомощно робувате, ви водят с безбройните си злодеяния към невъобразим упадък, докато в същото време повечето от вас са до такава степен заслепени, че смятат тези злодеи за пазители на реда и националното достойнство“, казва Томас Ман, сякаш осъзнавайки, че всъщност няма кой да го чуе. И наистина: речите, с които той се обръща към германския народ, са историческо свидетелство за безсилието му да спре жестокостите на нацистите. Но той поне прави опит да го стори. Което не е никак малко на фона на милионите, предпочели да си замълчат.

Книги от Томас Ман тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …