Начало / Свят / Есе на проф. Иван Младенов в престижната „The Princeton Encyclopedia of Poetry and Poetics”

Есе на проф. Иван Младенов в престижната „The Princeton Encyclopedia of Poetry and Poetics”

Излезе от печат четвъртото издание на „The Princeton Encyclopedia of Poetry and Poetics”, едно от най-престижните справочни помагала в света за поезия и поетика, използвано във всяка хуманитарна институция като настолна книга, съобщи bas.bg.

Главни редактори на изданието са Роланд Грийн и Стивън Къшман, В съставянето на енциклопедията участват  множество помощници и редактори. В брошурата, предшестваща изданието се казва, че за повече от четири десетилетия енциклопедията е изградила безупречна и безкомпромисна репутация като най-авторитетното справочно издание за учени, студенти и преподаватели за всички аспекти на своята област – история, литературни и културни движения, прозодия, метрика, реторика, поетика, критика и много повече. Отразявайки всички промени в света, новото издание е написано от напълно нов екип от учени, работили върху него с години. Всъщност, това е първото напълно ново издание от 20 години насам.

Енциклопедията съдържа повече от един милион думи и покрива над хиляда нови единици. Статиите варират от няколко параграфа до големи есета от над 15 хиляди думи с концепции върху проблемни обекти или върху национални поезии. Тъкмо към последния тип статии се отнася и българското есе в енциклопедията, написано от проф. Иван Младенов от Института за литература към БАН, анализиращо българската поезия от нейното начало до наши дни.

Само за сравнение може да се отбележи, че статията в предишното, трето издание е от вече покойния американски българист, професор Чарлз Мозер, който започва с констатацията, че основните постижения на българската поезия идват … след Пенчо Славейков. Така отрязва 12 века развитие, съгласявайки се и с изключително краткия, предложен му обем. В новото есе българската поезия е цялостно концептуализирана, представена проблемно, с анализи върху всички критични точки от своята история, включително дискусионните – вътре и извън българските рамки, шаблони и навици на представяне. Защитени са националните позиции по спорни въпроси с далечни или съседни традиции.

Професор Младенов е получил персонална покана за участие в представянето на книгата в Ню Йорк и Лондон.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …