Начало / Автори / Автори, които пишат и за деца, и за възрастни

Автори, които пишат и за деца, и за възрастни

Вчера излезе първият роман на Джоан Роулинг за възрастни – „The Casual Vacancy”. Предстои да се разбере дали тя се е справила толкова добре, колкото с детската си поредица за Хари Потър. По този повод, британският „Телеграф” представя 10 автори, които са писали както за деца, така и за възрастни.

1. Роалд Дал. Той е известен най-вече с творчеството си за малките читатели. Въпреки това, има разкази, предназначени за по-възрастна аудитория, които също са бестселъри. Някои от тях дори са адаптирани за телевизията.

2. К. С. Луис. Най-популярен е с „Хрониките на Нарния”. Неговото произведение „The Discarded Image” от 1964 г. обаче е продължава да буди респект. То представлява изследване върху средновековната и ренесансова литература.

3. Пенелопе Лайвли. Тя е носителка на награди и в двата жанра. „The Ghost of Thomas Kempe” е наградена с медал „Карнеги” през 1973 г., а „Moon Tiger” печели „Букър” през 1987 г.

4. Антъни Хоровиц. Децата са запознати с Алекс Райдър, дете шпионин, създадено от Хоровиц. Той обаче скоро съживи Шерлок Холмс в „Домът на коприната”.

5. Едит Несбит. Нарича себе си поет. Има романи за възрастни. Най-известна е с творбата си за деца „Децата от гарата”.

6. Кристофър Смарт. Познат е най-вече с поемата „Jubilate Agno”. Докато е бил в затвор заради дългове, допринесъл за развитието на списанието „Lilliputian Magazine” – първото английско списание за деца.

7. А. А. Милн. Всички го знаем с историите за Мечо Пух, но е любопитно да се знае, че е бил основно автор на литература за възрастни. Много добра е колекцията му с поеми на военна тематика „Behind the Lines”, която за съжаление е неизвестна в наши дни.

8. Мордекай Ричлър. Канадският автор започва кариерата си като автор на литература за възрастни. По-нататък обаче се ориентира и към малките читатели, като творбата му „Barney’s Version” беше адаптирана на големия екран миналата година.

9. Лин Рейд Банкс. Най-известното й произведение за възрастни е „The L-Shaped Room”. По-младите читатели пък би трябвало да я познават от „The Indian in the Cupboard”.

10. Роди Дойл. Не е познат като писател на детска литература. Той обаче е написал произведения и за малки читатели, сред които поредицата „Giggler Treatment”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

patek

Списък с книги за Черния петък

Сега е времето да се сдобием с хубави неща за минимална цена Спор няма, като …