Начало / България / „Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш” беше представена в София

„Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш” беше представена в София

Първият по-цялостен опит за литературоведски анализ на част от творчеството на Георги Марков, беше представен в Унгарския културен институт в София, съобщи desebg.com . Автор на книгата „Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш“ е Цвета Трифонова, известна с книгите си „Писатели и досиета”, „Данаил Крапчев и в. „Зора”. Незабравимото”, „Никола Вапцаров. Текстът и сянката”.

Новата книга, посветена на част от литературните произведения на Георги Марков” включва осем студии и статии, писани между 2007 г. и 2011 г.
Обект на литературоведски анализ са романът „Покривът“, пиесите „Комунисти“ и „Архангел Михаил“, есетата от цикъла „До моя съвременник“, както и посмъртно публикуваният сатиричен роман „Достопочтеното шимпанзе“ в съавторство на Георги Марков и Дейвид Филипс.

Публицистът Милен Радев прочете части от текстове на авторката Цвета Трифонова. Той отбеляза, че голяма част от публикациите за Георги Марков са посветени на неговото убийство, а за творчеството му е писано съвсем малко. Писателят не присъства в литературата, а творчеството му е нехайно забравено.

Литературният критик Светлозар Игов отбеляза, че родината на Георги Марков се е оказала негова мащеха и че никога не са отслабвали силите, които през целия преход не са желали името на писателя да се споменава в обществото.
Той смята, че с литературоведски сборник на Цвета Трифонова за първи път се изследват такива творби на писателя като романът „Покривът”, пиесите „Комунисти” и „Архангел Михаил”.

Игов подчерта и съпоставителната студия „Никола Вапцаров и Георги Марков” – две различни жертви на един и същ тоталитарен режим.
Предговорът към книгата е на писателя Георги Мишев, който също високо оцени труда на Цвета Трифонова.

Фото: Христо Христов

Книги от Георги Марков тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …