Начало / България / „Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш” беше представена в София

„Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш” беше представена в София

Първият по-цялостен опит за литературоведски анализ на част от творчеството на Георги Марков, беше представен в Унгарския културен институт в София, съобщи desebg.com . Автор на книгата „Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш“ е Цвета Трифонова, известна с книгите си „Писатели и досиета”, „Данаил Крапчев и в. „Зора”. Незабравимото”, „Никола Вапцаров. Текстът и сянката”.

Новата книга, посветена на част от литературните произведения на Георги Марков” включва осем студии и статии, писани между 2007 г. и 2011 г.
Обект на литературоведски анализ са романът „Покривът“, пиесите „Комунисти“ и „Архангел Михаил“, есетата от цикъла „До моя съвременник“, както и посмъртно публикуваният сатиричен роман „Достопочтеното шимпанзе“ в съавторство на Георги Марков и Дейвид Филипс.

Публицистът Милен Радев прочете части от текстове на авторката Цвета Трифонова. Той отбеляза, че голяма част от публикациите за Георги Марков са посветени на неговото убийство, а за творчеството му е писано съвсем малко. Писателят не присъства в литературата, а творчеството му е нехайно забравено.

Литературният критик Светлозар Игов отбеляза, че родината на Георги Марков се е оказала негова мащеха и че никога не са отслабвали силите, които през целия преход не са желали името на писателя да се споменава в обществото.
Той смята, че с литературоведски сборник на Цвета Трифонова за първи път се изследват такива творби на писателя като романът „Покривът”, пиесите „Комунисти” и „Архангел Михаил”.

Игов подчерта и съпоставителната студия „Никола Вапцаров и Георги Марков” – две различни жертви на един и същ тоталитарен режим.
Предговорът към книгата е на писателя Георги Мишев, който също високо оцени труда на Цвета Трифонова.

Фото: Христо Христов

Книги от Георги Марков тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

229239_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (14 юни – 20 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Съседи от Даниел Стийл 2. Нощна музика от Джоджо Мойс 3. Мисия …