Начало / България / Стартира национален литературен конкурс „Станка Пенчева”

Стартира национален литературен конкурс „Станка Пенчева”

От днес, 25 септември, стартира първият национален литературен конкурс „Станка Пенчева”, съобщи yambolnews.net. Той е под надслов „Дървото на живота” –  Стралджа 2012.

Организатор е община Стралджа и е част от програмата на тържествата, посветени на празника на общината – 8 ноември и нейния покровител Свети Архангел Михаил. Конкурсът се посвещава на българска поетеса Станка Пенчева, родена на 9 юли 1929 г. в Сливен и прекарала детството си в с.Воденичане, община Стралджа, където се намира бащиния  й дом. Целта на конкурса е да стимулира творческия потенциал на български поети и писатели.

Ето и регламента:
Националният конкурс „Станка Пенчева” се провежда  на всеки две години и се финансира от бюджета на Община Стралджа, дарители и други източници и се оповестява в печатни и електронни медии, както и в сайта на Община Стралджа.
Конкурсът е явен и се провежда в следните направления:
–    поезия – стихотворение /до три броя/
–    проза – кратък разказ или есе / до три броя и до 5 машинописни страници/, придружени с имената на участника, адрес, телефон за връзка и кратка анотация на творчеството на кандидата.
Представените за участие в конкурса творби не трябва да са отличавани на други конкурси.
Текстовете за участие се приемат с препоръчана кореспонденция от  25 септември до 25 октомври 2012г. на адрес:
гр.Стралджа, ул.”Хемус” № 12
Община Стралджа / за Националния конкурс „Станка Пенчева”/

Конкурсните произведения се оценяват от 5-членно жури, утвърдено от Кмета на Общината, включващо литературни критици, поети, писатели и представители на организаторите.

НАГРАДИ
За поезия се присъждат следните награди:
първа награда – грамота и парична награда
втора награда – грамота и парична награда
трета награда – грамота и парична награда
За проза се присъждат следните награди:
първа награда – грамота и парична награда
втора награда – грамота и парична награда
трета награда – грамота и парична награда
Специална награда на Кмета на Общината

На 3 ноември от 11,00 ч. в Клуба на пенсионера гр.Стралджа ще бъдат обявени резултатите от конкурса и връчени наградите на отличените участници. Авторите на наградените творби ще бъдат предварително уведомени за откриването и връчването на наградите.

Допълнителни разпоредби
Националният конкурс  „Станка Пенчева” завършва с литературно четене на наградените творци.
За справки и допълнителна информация по условията за участие в конкурса:
8680 гр.Стралджа, ул.”Хемус” 12, Община Стралджа
За Националния конкурс „Станка Пенчева”
Тел. 04761/ 64-68
e-mail – straldjainf@yahoo.com

Книги от Станка Пенчева тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

7 Коментари

 1. Чудесно нещо са конкурсите!Понякога има възрастова дискриминация,но в този,за радост,няма.Бариерата е в носителя.Ограничението,да е на хартиен носител,не е ли старомодно?Електронната поща е по-бърза,все пак.Успех в конкурса -на организатори и участници!

 2. Конкурсът не се нарича така. Променен е в „Дървото на живота“. Мемоарната книга е база, върху която трябвало да пишат участниците.

 3. Цял Интернет разбра защо един варненски поет ходи до Стралджа преди журито да вземе решение. Гаджето му в списъка ли е?

 4. резултатите бяха известни още вчера:

  http://yambolskinovini.com/24/6608.html

  Известни са наградите в литературния конкурс на Стралджа
  2-11-2012 15:50
  След като разгледа обстойно постъпилите над 300 творби/стихове и проза/ за участие в Първия национален литературен конкурс „Дървото на живота“, обявен от Община Стралджа на името на Станка Пенчева, журито с председател Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите, Ямбол, член на СБП и членове – Димитър Бечев, литературен критик, член на СБП и директор на Регионална библиотека „Г.С.раковски“ Ямбол и Христо Карастоянов, публицист, член на СБП, присъди следните НАГРАДИ: Специалната награда на кмета на Община Стралджа Митко Андонов на ПЕТЯ АЛЕКСАНДРОВА, София, за стихотворението „Сега е ред душата ми да те обича“, Раздел „Поезия“ – Първа награда – СТЕФАН УЗУНОВ, с.Поликраище, община Г.Оряховица, за стихотворението „Последният влак“, Втора награда – ИЛИАНА ИЛИЕВА, София, за стихотворението, Приказка за цветарския магазин“, Трета награда – МЕРИЛИН ИВАНОВА,11 клас на СОУ“Черноризец Храбър“ , гр.Велики Преслав, за стихотворението „Контрапункти“,Раздел „Проза“ – Първа награда -СТАНИСЛАВ МАРАШКИ, Бургас, за разказа „Галилео Галилей от Каварна“, Втора награда – ОЛЯ СТОЯНОВА, София, за разказа „Скакалци“, Втора награда – МИЛЧО КАСЪРОВ, Бургас, за разказа „Ножът“, Трета награда – не се присъжда. Според Програмата за празника на Стралджа, 8 ноември, връчването на наградите ще стане на 3 ноември, събота, от 11 ч. в залата на ОбС – Стралджа.

 5. Гаджата е в списъка. Видях я.
  Излагация.

 6. за бай стефан

  Поздрави за Бай Стефан от Поликраище от вуйчо ми Стефан!

 7. Кити, чета горе, че журито е от пет човека. Другите двама защо се крият?