Начало / България / „Литни, хвани ни” на Петя Хайнрих с премиери в Пловдив и София

„Литни, хвани ни” на Петя Хайнрих с премиери в Пловдив и София

„Литни, хвани ни” – поетичната книга на Петя Хайнрих, ще бъде представена в последователно в Пловдив и в София.  В книжарница „Хеликон-Пловдив, Център”  премиерата на стихосбирката ще бъде на 27септември, четвъртък, от 18,30 ч, а на другия ден в столичния клуб „плюс това” от 18 ч.

„В приятелска обстановка ще почетем поезия.  В София сигурно ще има и изтанцувана поезия, тралала и подобни, а в Пловдив, освен всичко друго, ще бъде разбулена тайната около обществото на морките” се казва в прессъобщението на издателя „Жанет 45”.

Петя Хайнрих е родена на 04.10.1973 г. в София. Завършва Първа английска гимназия, а след това журналистика в Софийския университет.
Превежда поезия от немски, сътрудничи на български и немски издания. От 2007 г. списва личния си блог (mislidumi.de). Нейни стихотворения са публикувани в „Литературен вестник“, „Глоси“, „Литернет“, „Public Republic“ и на други места.
Втора Славейкова награда за „Стихотворение, което твърди, че е написано единствено заради поезията, но пък и не отрича користните си цели“ (Трявна, 2010).
Номинация за наградата „Христо Фотев“ за книгата „каза мари“ (Бургас, 2012).
Участник в Созополския семинар по творческо писане на Фондация „Елизабет Костова“ (Созопол, 2011).
Автор на поетичните книги „01“ (Арс, 2008) „Разправа с поезията“ (Пергамент, 2010), „каза мари“ (Пергамент, 2011), „Литни, хвани ни“ (Жанет 45, 2012).
Живее със семейството си в Дюселдорф, Германия. Колоездач, който говори с птици.

ОТЗИВИ

„Читателите на „Литни, хвани ни“ ще се потопят в свят, където нищо не остава незабелязано и неотбелязано, както и нищо не е без предназначение и дълбок смисъл.
Вдъхновени сме от панорамността на авторския поглед, съчетана със способността да се взре в отделни детайли. Градове оживяват, придобиват характери и внушават деликатни емоции. Отношенията между хора или между хора и природа ни вълнуват и ни приобщават с тяхната изящност и честност. Същевременно авторката не се страхува да задава смущаващи въпроси: „Кое е разумно?“, „Дали са достатъчни тези кървави лаври?“, „а ти/ ти/ какво правиш?“ Прочита на тази книга ще ни докосне дълбоко и ще ни помогне да опознаем себе си по-добре. Благодарим ти, Петя Хайнрих, това е истинска поезия от високите снежни клони до връхчетата на косите си.”
Катерина Стойкова-Клемер

“Едно момче с фенерче/ броди из нощното поле/ ту осветява заек/ ту лисица/ дано не освети очите ми/ нито заека/ нито лисицата/ нито момчето/ ще пощади зеницата”. Това е краткото стихотворение „Факли“ от новата книга на Петя Хайнрих „Литни, хвани ни“. Нейната зеница на поет безпощадно улавя тези странни, уж странични поетически събития, малките неща, които ни заобикалят. Често не ги забелязваме в преследване на „големите“ си практически цели, а те се оказват смисълът на живота. Този, който ги хваща, като Петя Хайнрих, умее да лети.”
Владимир Левчев, редактор на книгата

Петя Хайнрих е наблюдател с честно, взискателно и добронамерено око. Светът и в четирите й стихосбирки е игра, в която читателят е стимулиран да участва. Предизвикан да стане съ-участник. Думите са гъвкави, устойчиви, шарени, защото тя не се бои да експериментира.  Текстовете й носят измамното усещане за леснина и проницаемост, но едновременно с това не се боят да заявяват позиция.
„Литни, хвани ни” е самоуверено-диалогична. Но само на повърхността. Прочети я, тя ще ти помогни да си спомниш защо обичаш да четеш съвременна поезия.
Ина Иванова

„Литни, хвани ни” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

louise-erdrich-american-writer-poses-during-portrait-news-photo-1623439813

Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Луиз Ърдрич е позната и у нас 67-годишната писателка произхожда от Литъл Фолс в Минесота. …