Начало / Любопитно / „Хобитът” навърши 75 години

„Хобитът” навърши 75 години

„Хобитът”, една от класическите книги на Дж. Р. Р. Толкин, навърши 75 години, съобщи „USA тoday”. Творбата е публикувана на 21 септември 1937 г. за първи път. Това е първото произведение, в което Толкин представя света на Средната земя. Историята е за домошара хобит Билбо Бегинс, който тръгва на вълнуващо приключение, подпомаган от магьосника Гандалф и 13 джуджета.

Когато излиза за първи път, „Хобитът” е отпечатан в едва 1 500 екземпляра. Много бързо обаче книгата набира популярност и получава признание от критиците. Сега тя е преведена на 50 езика и от нея са продадени над 100 милиона копия в цял свят. Творбата е прелюдия към трилогията „Властелинът на пръстените”.

„Тази книга, както и други на Толкин, са вдъхновили стотици автори да напишат хиляди фентъзи творби през годините. Всичко започна обаче преди 75 години, с изречението: „В дупка в земята живее хобит”, казва Гари Джентел, ръководител в издателството „Houghton Mifflin”. Именно това издателство за първи път публикува „Хобитът”.

По повод рождения ден на книгата, издателите пускат и няколко нови нейни издания. Луксозно издание с кожени корици, джобно издание и такова с меки корици, но със снимки от филмовата адаптация. Както е известно, Питър Джаксън, режисьорът, който филмира „Властелинът на пръстените”, адаптира и „Хобитът”. Първата прожекция от трилогията, „The Hobbit: An Unexpected Journey” ще дебютира в кината в САЩ на 14 декември.

4 книги, вдъхновени от „Хобитът”, също ще излязат. Това са „The Art of the Hobbit by J.R.R. Tolkien” от Уейн Хамънд и Кристина Скъл, „The Hobbit and Philosophy: For When You’ve Lost Your Dwarves, Your Wizard, and Your Way” от Грегъри Башам и Ерик Бронсън, „The Wisdom of the Shire: A Short Guide to a Long and Happy Life” от Нобъл Смит и „Exploring J.R.R. Tolkien’s The Hobbit”от Кори Олсън. Това са аналитични творби и авторите им разсъждават върху съдържанието на книгата, моралните изводи от нея и т.н.

На български език „Хобитът“ е издаден през 1975 г. под името „Билбо Бегинс, или дотам и обратно“, а през 1999 г. е преиздаван под името „Хобит. Билбо Бегинс или Дотам и обратно“.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …