Начало / Свят / И британски издатели бяха уличени в съгласувани цени на е-книгите

И британски издатели бяха уличени в съгласувани цени на е-книгите

Цените на електронните книги във Великобритания ще бъдат свалени под натиска на Европейската комисия, съобщи „Гардиън”.

Правителството на Европа уличи „Епъл” и още четирима издатели в съгласувана практика по надуването на стойността и изиска от тях да я прекратят. Останалите споменати са Hachette Livre, HarperCollins, Macmillan и Simon & Schuster. Според комисията те не спазват общностното право, тъй като предварително договарят цените си и изкривяват конкуренцията.

Наскоро и американското правителство притисна  HarperCollins, Simon & Schuster и Hachette по същата причина. Според властите така се нарушават интересите на конкурентите и на авторите. Американските клонове на издателствата вече се съобразиха с инструкцията.

Според ЕК британските издатели са действали в комбина в продължение на две години. В момента се разследва дали същото нарушение не е извършила и компанията Pearson, под чиято шапка е Penguin.

Според Филип Джоунс – редактор на Bookseller, това е голяма победа за „Амазон” и неговата философия за ниски цени. Новината е добра за читателите, но не и за издателите и книжарите.

От издателство Hachette Livre направиха изявление, че договорът им с „Епъл” по никакъв начин не е имал за цел да ощети някого и че винаги са подкрепяли авторите и читателите. HarperCollins обяви готовност да си сътрудничи с ЕК. Simon & Schuster and Penguin отказаха коментар.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 Ню Йорк Таймс (19 септември– 25 септември)

Вече се класира тук новият роман на Джоан Роулинг от поредицата за Корморан Страйк, която …