Начало / Свят / И британски издатели бяха уличени в съгласувани цени на е-книгите

И британски издатели бяха уличени в съгласувани цени на е-книгите

Цените на електронните книги във Великобритания ще бъдат свалени под натиска на Европейската комисия, съобщи „Гардиън”.

Правителството на Европа уличи „Епъл” и още четирима издатели в съгласувана практика по надуването на стойността и изиска от тях да я прекратят. Останалите споменати са Hachette Livre, HarperCollins, Macmillan и Simon & Schuster. Според комисията те не спазват общностното право, тъй като предварително договарят цените си и изкривяват конкуренцията.

Наскоро и американското правителство притисна  HarperCollins, Simon & Schuster и Hachette по същата причина. Според властите така се нарушават интересите на конкурентите и на авторите. Американските клонове на издателствата вече се съобразиха с инструкцията.

Според ЕК британските издатели са действали в комбина в продължение на две години. В момента се разследва дали същото нарушение не е извършила и компанията Pearson, под чиято шапка е Penguin.

Според Филип Джоунс – редактор на Bookseller, това е голяма победа за „Амазон” и неговата философия за ниски цени. Новината е добра за читателите, но не и за издателите и книжарите.

От издателство Hachette Livre направиха изявление, че договорът им с „Епъл” по никакъв начин не е имал за цел да ощети някого и че винаги са подкрепяли авторите и читателите. HarperCollins обяви готовност да си сътрудничи с ЕК. Simon & Schuster and Penguin отказаха коментар.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

468125_384558438323535_2032765979_o

Истории за 3 март и Освобождението

Книги, в които трепти духът на народа По правило миналото е най-големият учител – колкото …