Начало / Любопитно / „Кеворкизми. Мъгла от тамян. Фрази и миниатюри“ (анотация)

„Кеворкизми. Мъгла от тамян. Фрази и миниатюри“ (анотация)

„Кеворкизми“ е забавната история на последните години на българската действителност, побрана в близо хиляда миниатюри. В тях герои са известни лица от телевизионния екран, но не са пощадени и много политици – от царя до Янето и Соломон Паси, за когото се отнася остроумната фраза: „Когато Симеон въздъхваше театрално, Соломон Паси го правеше четири пъти“. Главен персонаж в книгата е Бойко Борисов – ГосподинТияДаСиХодятВсичкиЗаедно, както е наречен на едно място. За автора повечето от днешните политици са „Малки хора върху огромни пиедестали. Газени лампи върху морски фар“. По друг повод той казва: „Мнозина политици се държат като мародери със собствената си чест“.

Телевизионният стил на Кеворкян отдавна е добре известен. През последните години много популярни са и неговите дописки в най-тиражните вестници. Още в началото на кариерата му този стил е наречен от голямата актриса Катя Паскалева „кеворкиране“. Никой друг не е бил удостояван с глагол на собственото си име. Тъй че фразите и миниатюрите от книгата спокойно могат да бъдат наречени „кеворкизми“.

Кеворк не иска само да забавлява читателите с остроумия – много често фразите му са горчиви, дори злъчни. Но това също ни е нужно днес, когато едва се виждаме през облаците от тамян, който кадят повечето от медиите, а и самите политици също усърдно размахват кадилниците. Разбирането на автора за журналистиката е вложено във фразата: „Истинската журналистика е да изстискаш сълзи и от камък“. И големите му опасения са, че тя вече е невъзможна. Защото, както казва Кеворк: „Днес хората от нашия занаят се раждат на колене – и по очи свършват кариерата си“. Кеворкизмите предлагат ценния опит на автора, един безспорно успял в занаята си майстор. От тях може много да се научи за скритата същност на телевизионната професия.

„Кеворкизми“ не може да бъде прочетена наведнъж, макар че любопитството да срещнете едно или друго познато име ще ви тика напред по страниците на книгата. Много познание за хора и събития е събрано в нея, затова тя може задълго да се превърне в забавен ваш спътник. И винаги когато искате да сверите собствените си впечатления от някой телевизионен герой или политик, вие ще посегнете към нея. И в повечето случаи искрено ще се разсмеете.

В крайна сметка Кеворк иска да ви предпази да не се загубите в „мъглата от тамян“, която се стеле над всичко – и затова ви казва: „Виж се отстрани как ядеш лъжата!“.

Кеворкизми. Мъгла от тамян. Фрази и миниатюри“  тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. За Кеворкян повечето от днешните политици са „Малки хора върху огромни пиедестали. Газени лампи върху морски фар“. По друг повод той казва: „Мнозина политици се държат като мародери със собствената си чест“.