Начало / Критика / Агата Кристи: Моят Еркюл Поаро е срам за мен понякога

Агата Кристи: Моят Еркюл Поаро е срам за мен понякога

Есе на Агата Кристи, в която тя възхвалява британската криминална проза, беше публикувано за първи път в Обединеното кралство от „HarperCollins”, информира „Гардиън”. Трудът се появява за първи път като предговор на новото издание на книгата „Ask a Policeman” от 1933 г., като автори са писателския кръг „The Detection Club”, в който членувала и Кристи.  

Макар през 1945 г. есето да е упълномощено от правителството за апотеоз на британската криминална литература, то така и не е публикувано самостоятелно. През 1947 г. то излиза в руско списание, но така и не е представено на западните читатели. „Целта е била да се покаже на международната публика. Като чиста пропаганда. Да се рекламира по някакъв начин литературата на Запад и като цяло западния начин на живот. В края признава, че се отегчила до смърт от Поаро”, коментира Дейвид Браун от издателството „HarperCollins”.

В произведението си Агата Кристи хвали Артър Конан Дойл, като го нарича „пионер на детективското писане”. Джон Диксън Кар е „майстор, магьосник”, Нгайо Марш – „още една заслужено популярна криминална писателка”. Себе си тя определя по-скромно: „Старая се поне да се придържам към стила си. Макар че американски вестник ме нарече „Дукесата на смъртта”.

Писателката обаче не е машина за пропаганда. Тя не спестява критики към Марджъри Алингам, която „подчинява сюжета на персонажите. Тя е толкова заинтересована от тях, че развръзката е плоска и неизбежна, вместо неочаквана и изненадваща”. За Дороти Сейърс, Кристи пише, че е „изключително добра писателка, възхитително остроумна”, но най-известният й персонаж, Питър Уимзи, е „пример за глезльо”.

Кристи разсъждава и върху своя емблематичен герой – Еркюл Поаро:

„Моят Еркюл Поаро е срам за мен понякога. Някой би ли отишъл да се консултира с него? По-скоро не… Поаро оставя своята следа в света и вероятно е харесван доста повече от читателите, отколкото от своя създател.Един съвет към младите писатели на детективски книги – бъдете много внимателни с централния персонаж, който създавате. Може би ще се наложи да се занимавате с него много дълго време”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover

Одисей и изгубеният рай на носталгията

Юлия ПЕТКОВА „Незнанието“ от Милан Кундера в превод на Боян Знеполски На гръцки „завръщане“ е …