Начало / Критика / Агата Кристи: Моят Еркюл Поаро е срам за мен понякога

Агата Кристи: Моят Еркюл Поаро е срам за мен понякога

Есе на Агата Кристи, в която тя възхвалява британската криминална проза, беше публикувано за първи път в Обединеното кралство от „HarperCollins”, информира „Гардиън”. Трудът се появява за първи път като предговор на новото издание на книгата „Ask a Policeman” от 1933 г., като автори са писателския кръг „The Detection Club”, в който членувала и Кристи.  

Макар през 1945 г. есето да е упълномощено от правителството за апотеоз на британската криминална литература, то така и не е публикувано самостоятелно. През 1947 г. то излиза в руско списание, но така и не е представено на западните читатели. „Целта е била да се покаже на международната публика. Като чиста пропаганда. Да се рекламира по някакъв начин литературата на Запад и като цяло западния начин на живот. В края признава, че се отегчила до смърт от Поаро”, коментира Дейвид Браун от издателството „HarperCollins”.

В произведението си Агата Кристи хвали Артър Конан Дойл, като го нарича „пионер на детективското писане”. Джон Диксън Кар е „майстор, магьосник”, Нгайо Марш – „още една заслужено популярна криминална писателка”. Себе си тя определя по-скромно: „Старая се поне да се придържам към стила си. Макар че американски вестник ме нарече „Дукесата на смъртта”.

Писателката обаче не е машина за пропаганда. Тя не спестява критики към Марджъри Алингам, която „подчинява сюжета на персонажите. Тя е толкова заинтересована от тях, че развръзката е плоска и неизбежна, вместо неочаквана и изненадваща”. За Дороти Сейърс, Кристи пише, че е „изключително добра писателка, възхитително остроумна”, но най-известният й персонаж, Питър Уимзи, е „пример за глезльо”.

Кристи разсъждава и върху своя емблематичен герой – Еркюл Поаро:

„Моят Еркюл Поаро е срам за мен понякога. Някой би ли отишъл да се консултира с него? По-скоро не… Поаро оставя своята следа в света и вероятно е харесван доста повече от читателите, отколкото от своя създател.Един съвет към младите писатели на детективски книги – бъдете много внимателни с централния персонаж, който създавате. Може би ще се наложи да се занимавате с него много дълго време”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …