Начало / Свят / Изложба разкрива хомосексуалния трепет на Томас Ман

Изложба разкрива хомосексуалния трепет на Томас Ман

Преди 100 години излиза новелата на Томас Ман „Смърт във Венеция”, припомня „Де велт”. По този повод в Мюнхен е открита изложба, посветена на нея. Запазени са спомени на вдовицата на писателя – Катя, която разказва как писателят бил толкова запленен от красив млад мъж на един плаж, че го направил герой на произведението си. Така се „родил” главният герой Густав фон Ашенбах.

 

 

 

 

Томас Ман (1875-1955) цял живот крие увлечението към собствения си пол, тъй като хомосексуализмът е преследван до 70-те години на ХХ век и смятан за престъпление. Авторът има дълъг брак и 6 деца, някои от които също са хомосексуални. Драмата на Ман е, че се срамува от ориентацията си и подлага на спартански ограничения и синовете си, „за да не станат като него”. По този повод „Гей музеят” в Берлин направи специална изложба през 2009 г., в която проследи интимния живот на Томас Ман и сина му Голо Ман.

Изложбата в Мюнхен е уникална с това, че пресъздава света на едно-единствено литературно произведение, което при това не е смятано за най-ключовото в творчеството на автора. Ман получава Нобелова награда за литература през 1929 г. само че за „Буденброкови“.

Експозицията прави невероятни паралели между писателя и неговия герой. Градът Мюнхен е избран за нея, тъй като Ман живее в него от 1894 г. и там пише „Смърт във Венеция”. Изложбата може да бъде видяна до 6 януари 2013 г., след което ще бъде прехвърлена в „Буденброковата” къща в родния град на писателя Любек. В едно писмо от 1916 г. той сравнява градовете по следния начин: „Венеция е един ориенталско- фантастичен Любек”. Според „Ди велт” изложбата ще накара мнозина отново да отворят знаменитите книги на Томас Ман.

Книгите на Томас Ман тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …