Начало / България / Изложба на правна литература от ХVІІІ, ХІХ и началото на ХХ век се открива в Русе

Изложба на правна литература от ХVІІІ, ХІХ и началото на ХХ век се открива в Русе

Днес, 18 септември, ще бъде открита новата сграда на Административен съд в Русе, на ул. Цариброд 6. В рамките на събитието Регионална библиотека „Любен Каравелов” съвместно с Административен съд – Русе и университетът „Ангел Кънчев”, ще представи изложба на специализирана правна литература от ХVІІІ, ХІХ и началото на ХХ век. Изложбата на уникални книги и периодични издания от творчеството на бележити български юристи, общественици и учени, свързани с Русе, ще бъде експонирана в Тържествената зала на Административния съд (ет. 2).

В изложбата са представени книги на утвърдени юристи, общественици и просветни дейци, сред които Петър Оджаков, Стоян Михайловски, д-р Васил Радославов, Венелин Ганев, Константин Панайодов и Велико Йорданов. Експонирани са и отделни броеве на юридически вестници и списания, издавани в посочения период.: списание „Юридическа мисъл”; списание „Юридически Архив”; „Юридическо списание”; вестник „Право”, както и първите броеве на „Държавен вестник”. Освен правни теми, изданията съдържат и статии, свързани с актуални проблеми от тогавашната политическа действителност в България.

В изложбата са представени и книги, които и до днес се считат за основополагащи теоретични трудове на българската правно-историческа мисъл.

Представените материали са част от българското книжовно наследство и са от фонда на Регионална библиотека „Любен Каравелов”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1749_KeatsWeb

Поетът, чието име е написано във водата

200 години изминаха от смъртта на Джон Кийтс Живее само 26 години, като при това …