Начало / България / Кабриолет, в който се е возил Елин Пелин, ще бъде дарен на Националния литературен музей

Кабриолет, в който се е возил Елин Пелин, ще бъде дарен на Националния литературен музей

Националният литературен музей ще получи ценно дарение – уникален кабриолет, по случай 135-годишнината от рождението на Елин Пелин, съобщи bgnes.com. Дарители са Мая и Стоян Ценкови. Експонатът ще бъде съхраняван в къщата музей на писателя в село Байлово, община Горна Малина. Дарителският акт ще се състои на 22 септември от 11 ч в Къща музей „Елин Пелин“, Байлово.

Кабриолетът е изработен от известния врачански майстор Мито Орозов, собственик на първата фабрика за модерни превозни средства в България. С него са се возили съселяни на Елин Пелин, прототипи на негови герои, както и той самият. С този кабриолет в Байлово е идвал Александър Стамболийски. Кабриолетът е бил регионална атракция – наеман е бил при всички сватби.

Возило е купено през 1923 г. от жителя на Байлово – Стоян Иванов Стоев, чиито наследници сега го даряват на Националния литературен музей. До 1905 г. Мито Орозов разработва 25 модела превозни средства, които съперничат на европейските. Представените на Пловдивското изложение през 1892 г. бричка и кабриолет са купени за нуждите на княжеското семейство, а изложените в Лондон през 1907 г. коли са предизвикали огромен интерес и търсене. Основни клиенти на майстора в България са по-богати земеделски стопани, търговци на едро, заможни градски домакинства, а също градски и държавни служби. През месец септември 1923 г. в работилницата избухва пожар и голяма част от нея изгаря, а в пожара умира и самият собственик и майстор.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225048_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (14 септември – 20 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Танцувай с мен от Сюзън Елизабет Филипс 2. Живот в скалите от …