Начало / Свят / Обществената библиотека в Ню Йорк отвори изложба, посветена на Чарлс Дикенс

Обществената библиотека в Ню Йорк отвори изложба, посветена на Чарлс Дикенс

Обществената библиотека в Ню Йорк отвори изложба, посветена на Чарлс Дикенс, съобщи nypl.org – официалният сайт на институцията. Тя е по повод 200-годишнината от рождението на големия викториански автор, която се навърши по-рано тази година. Тя стартира на 14 септември и ще продължава до 27 януари.

Изложбата се концентрира върху персонажите, създадени от писателя. Те са от известни произведения като „Приказка за два града”, „Оливър Туист” и „Дейвид Копърфийлд”, но и от не толкова популярни творби като „Martin Chuzzlewit” и „Dombey and Son”. Показани са и любопитни неща като малък джобен дневник от 1867 г., изпълнен с кодове. Чрез него са си общували Дикенс и неговата любовница Елан Търнан. Освен това известният дизайнер Прабал Гурунг представя рокля, вдъхновена от Мис Хавишам от „Големите надежди”.

Има още чернови, принадлежали на самия автор, рисунки с водни бои от Англия и аудио записи на най-значимите му книги.

Чарлс Дикенс е роден на 7 февруари 1812 г. в Англия. Той е една от най-забележителните фигури от в британската литература. Характерно за него е, че публикува творбите си на части, като поредица, за да поддържа интереса на читателите. Повлиял е на редица от най-големите съвременни автори. Литературният му псевдоним е Боз. Умира през 1870 г. в Англия.

Част от експонатите тук

Книги от Дикенс тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …