Начало / България / Димитрина Равалиева, Петър Денчев и Калин Василев са победителите от конкурса „Светлоструй“

Димитрина Равалиева, Петър Денчев и Калин Василев са победителите от конкурса „Светлоструй“

Калин Василев със сборника с разкази „Опити за любов и щастие“, и Петър Денчев – за романа „Тихото слънце“, спечелиха литературния конкурс „Светлоструй“  в категория „белетристика“, съобщи dariknews.bg. В раздел „поезия“ победител е Димитрина Равалиева за стихосбирката си „И предана до смърт на своите бягства“.

Конкурсът „Светлоструй“ се провежда в село Щръклево, област Русе, веднъж на две години. За участие се допускат извънстолични автори, нечленуващи в национални писателски сдружения или съюзи и не по-възрастни от 45 години. Победилите са определени от комисия, съставена от  членове на Дружеството на писателите в Русе, с председател Нели Пигулева.

Калин Василев е роден през 1985 г. в Кюстендил. Печели конкурсa „Романът на бъдещето“, част от кампанията „Голямото четене“ на БНТ, второ място на конкурса за кратка проза на LiterNet и eRunsMagazine (2008), първо място за кратка проза на списание „Едно“ (2007), награден е и от Travel.bg  за пътеписите „Момичето от Оушън“ (2008) и „Manhattan, NY“ (2010). Автор на сборника с разкази „Опити за любов и щастие“ (2012), след като през същата година печели националния литературен конкурс на издателство „Хермес“. Негови разкази са включени в „Алманах на българските писатели и творци“ (2012). В продължение на две години работи като репортер и водещ в „Дарик радио“.  Магистър по право.

––––––––––

Петър Денчев е роден през 1986 г. във Варна. Завършил е IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“. През 2010 г. завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където е работил по текстове на Гогол, Молиер, Ведекинд, Жьоне, В. Хауф, Брукнер. Дебютната му книга „Тъй както мъж целува жена, която обича“ (2007) спечели конкурса „Развитие“ за нов български роман. Автор е и на сборника с разкази „Истории в минало време“.

––––––––––––-

Димитрина Равалиева е родена през 1969 г. в село Подвис, област Бургас. Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и английска филология в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Автор е на книгите „Дългото тире на хоризонта” (1994, поезия), „Пробойни в паметта” (2001, поезия), „Свръхбагаж: носталгия” (2005, проза) и „Златните небеса на септември” (2008, проза). Превела е “Одисеята на Пенелопа” от Маргарет Атууд, изд. “ИНК” – 2006 г. Работи като учител по английски език. Живее в Карнобат.

 

„Опити за любов и щастие“ от Калин Василев тук
Книги от Петър Денчев тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …