Начало / Автори / Фантастичният господин Роалд Дал

Фантастичният господин Роалд Дал

Който не е чел разказите му с неочакван край или не е пътувал с асансьора из шоколадовата му фабрика, се е лишил от жизненоважна доза хумор. Роалд Дал (1916-1990) – британски романист и сценарист, роден в Уелс в семейство на норвежци (които го кръщават на полярния изследовател Руал Амундсен), е въплъщение на английския черен хумор, пред който целият свят се превива от смях. На днешния ден той щеше да навърши 96 години.

Наричат го един от най-великите разказвачи за деца на ХХ век, но кожата на детски автор му е твърде тясна. Дал е сладкодумецът, криещ изненади до последния си ред. Прозата му за възрастни е толкова добра, колкото фантастичен е и начинът, по който е прописал.

По време на Втората световна война Дал е пилот на боен самолет. При вражески обстрел през септември 1940 г. самолетът му се разбива. Спасяват го, но целият е обгорен, за известно време губи зрението си и се налага дълго да се лекува в болница. Там журналист го моли да нахвърля бележки за това, което му се е случило, за да напише статия за него. Вместо това Дал му предава готово литературно произведение, от което журналистът ахва. Така на показ излиза изключителният му литературен талант. Въпреки това в началото на 1942 г. Дал се връща на бойното поле като пилот.

След войната литературната му дейност дава богати плодове: „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Вещици“, „Г.Д.В.“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичния господин Фокс“, „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др.

Дал умира на 74 години от болест, наподобяваща левкемия. Според новооткрит документ той заедно с Клайв Луис и Олдъс Хъксли отказва почести от английската кралица.

Книгите на Роалд Дал тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на Русия_корица

Русия, познатата и непознатата

По книжарниците излезе „Кратка история на Русия“ – въведение в руската история и култура от …