Начало / Свят / Филип Рот прати отворено писмо до „Уикипедия”

Филип Рот прати отворено писмо до „Уикипедия”

Филип Рот изпрати отворено писмо до сайта, смятан за един от най-надеждните източници на информация – „Уикипедия”. То беше публикувано в newyorker.com. Спорът между американския писател и търсачката е свързан с романа му „The Human Stain”. Рот смята, че информацията за творбата не е вярна, а от „Уикипедия” отказват да я променят.

„Официално се свързах с „Уикипедия” и помолих неточността да бъде заличена, но администраторът на английската „Уикипедия” ми отговори в писмо, че аз, Рот, не съм достатъчно провдободобен източник. „Разбирам твърдението ви, че авторът е най-авторитетният информатор относно произведение, но ние се нуждаем и от вторични източници”, ми отговориха. Това е причината за това отворено писмо. След като не успявам да променя нищо по обичайния начин, не знам какво да сторя”, пише писателят.
Филип Рот негодува от твърдението, че книгата му е вдъхновена от живота на писателя Анатол Брояр. В писмото писателят обяснява, че всъщност, творбата е базирана на „нещастния живот на моя приятел”, – университетският преподавател в „Принстън” Мелвин Тъмин и неговите сблъсъци с расовите предразсъдъци.

Рот обяснява връзката между него и Тъмин, както и заявява, че почти не се е познавал с Брояр. Двамата са се срещали само няколко пъти, преди Брояр да почине през 1990 г. Не се знае дали писмото на Рот ще даде резултат и „Уикипедия” ще промени съдържанието си относно тази негова книга.

Книги от Филип Рот тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …