Начало / Свят / Джулия Доналдсън: Великобритания създава поколение неграмотни

Джулия Доналдсън: Великобритания създава поколение неграмотни

Джулия Доналдсън – автор на детския бестселър „Груфало”, заяви, че Великобритания създава поколение неграмотни, съобщи британският „Индипендънт”. Доналдсън, която е една от най-авторитетните писателки в Обединеното кралство, реагира на случващото се с библиотеките в страната. Заради финансовата криза все повече обществени библиотеки са заплашени от затваряне. От април тази година досега са затворени 260 .

В отворено писмо до Мария Милър – скоро назначената за министър на културата, писателката моли правителството за „план за спасение” в сферата на образованието.

„Много градове нямат книжарници. Ако останат и без библиотеки, откъде ще взимат книги децата? Не сме ли ужасени от резултатите от постоянните проучвания, които показват, че малките четат все по-малко? Както е известно, неграмотните са по-неспособни, имат проблеми с общуването и са по-предразположени към извършване на престъпления. Именно такива хора обаче създаваме”, пише в писмото.

Доналдсън обяви, че постоянните изказвания в подкрепа на литературата от страна на управляващите е „нищо друго, освен лицемерие”. Тя допълни: „Шокирана съм от факта, че правителството постоянно твърди, че изследва ситуацията, а всъщност не се прави абсолютно нищо”.

Позицията на Доналдсън беше подкрепена и от други британски автори като Зади Смит, Беатрикс Кембъл и Робърт Харис.

Фото: childillustration.blogspot.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234904_b

Защо да го познаваме?

Самият Стефан Цвайг си е задал този въпрос, вдъхновен от Балзак, който е смятал Жозеф …

Един коментар

  1. И в БГ ситуацията е същата , а и в целия свят. Истината е ,че масата от неуки и глупави хора се управлява много по-лесно….