Начало / Свят / Намаляват децата, които четат за удоволствие

Намаляват децата, които четат за удоволствие

Броят на децата, които четат за удоволствие, спада от 2005 г. според проучване на „National Literacy Trust” във Великобритания, пише „Гардиън”. Според резултатите от изследванията, за да се справят по-добре в училище, децата имат все по-малко свободно време, в което да се обръщат към книгите.

Този тип проучване се прави от 2005 г. Резултатите показват постоянен спад. За последен път изследването е проведено в края на миналата година, като са анкетирани 21 000 деца. Тогава става ясно, че извън училище децата най-често четат sms-и.

В сравнение с 2005 г. процентът на децата, които четат списания в свободното си време, е спаднал от около 70% на 57%. Едва 3 от 10 казват, че четат творби, които не са свързани с училище. Освен това 54% признават, че предпочитат да си почиват, като гледат телевизия, вместо да четат.

Говорител на Министерството на образованието в Обединеното кралство заявява: „Резултатите не са изненадващи. Това означава, че трябва да накараме младите хора да обичат четенето. Работим по въпроса. В свят с толкова изкушения за младите умове мястото на литературата е по-важно от всякога”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228688_b

За силата на думите

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Знаете ли, че през петнадесети век са съществували „ловци на …