Начало / Любопитно / 11 книги, които всяка жена трябва да прочете преди да навърши 30

11 книги, които всяка жена трябва да прочете преди да навърши 30

„Разпространено схващане е, че жените между 20 и 30 години трябва да четат само книги за диети и пазаруване. Не съм съгласна”, казва журналистката Натали Рам. За huffingtonpost.com тя предлага 11 книги, които според нея наистина си струват да бъдат прочетени от всяка жена преди тя да навърши 30. Творбите не са класирани в определен ред.

1. „Пробуждане” (1899 г.) от Кейт Шопен. Класическа творба за женската сексуалност. Но не става въпрос само за секс, а за женския пол като цяло. Какво означава да си щастлива, независима? Как да съобразиш желанията си със социалните норми? Книгата отговаря на подобни въпроси.

2. „Daughters of the North” (2007 г.) от Сара Хол. Преди да навършиш 30 трябва да прочетеш поне една антиутопия. Това произведение е отличен избор. Показва жената в критична ситуация.

3. „Gone Girl” (2012 г.) от Джилиан Флин. Книгата изследва жена, която е психопат. Анализира това как обществото възприема жените и как те допринасят за това. Чете се на един дъх.

4. „Seductive Delusions” (2008 г.) от Джил Граймс. Единствената практична книга в списъка. Тя е посветена на болестите, предавани по полов път. В крайна сметка всеки трябва да се просвети по този въпрос.

5. „Отнесени от вихъра” (1936 г.) от Маргарет Мичъл. Много дискусии са проведени за тази книга. Макар да е класика, тя е често критикувана, че е расистка. В известна степен е така, но показва как хората са мислели по онова време.

6. „The Bluest Eye” (1970 г.) от Тони Морисън. Показва как социалните разбирания и расистките предразсъдъци могат да смажат самочувствието. Колко трудно е, когато каквото и да правиш получаваш само омраза. Макар да е писана преди над 40 години, е актуална и днес.

7. „Райската градина” (издадена през 1986 г.) от Ърнест Хемингуей. Тази книга е ще се хареса дори и на тези, които не са почитатели на Хемингуей. Романът, публикуван след смъртта на писателя, е за писател и неговата съпруга, които отиват на меден месец. Засегнати са много ключови въпроси за индивидуалността.

8. „Непосилната лекота на битието” (1984 г.) от Милан Кундера. Творбата обсъжда въпросите за моногамията, очакванията, различните интерпретации на любовта и какво означава да принадлежиш на някого.

9. „Distant View of a Minaret and Other Stories” (1984 г.) от Алифа Рифаат. Книгата дава представа за живота на една жена в мюсюлманско общество. Религия, общество, секс, насилие, срам, хомосексуалност –все ключови думи в произведението.

10. „The Edible Woman” (1969 г.) от Маргарет Атууд. Случва се да се събереш с грешния човек – да имаш една представа за нещо, което да се окаже тотално различно. Тази книга е посветена точно на това.

11. „The Portable Dorothy Parker” (1944 г.) от Дороти Паркър. Разказите и поезията й са посветени на най-честите проблеми, пред които се изправят жените. Тя е една от дамите, за които казваме, че са изпреварили времето си.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …