Начало / Критика / Четенето на таблет преди лягане вреди на съня

Четенето на таблет преди лягане вреди на съня

Таблетите, електронните четци и други подобни устройства са удобни, когато искате да четете, докато пътувате например, но преди лягане е по-добре да се придържате към класическите, печатни книги. Ново проучване показва, че таблетите могат да вредят на съня, като потискат хормона мелатонин, съобщи huffingtonpost.com.

Учени от института „Rensselaer Polytechnic Institute”, който се занимава с приложението на науката в ежедневния живот, са провели малко проучване с 13 участника. Те са открили, че 2 часа използване на таблет потиска мелатонина с 22%. Това се случва чрез светлината, която устройството излъчва. Както е известно, този хормон е ключов за добрия сън.

Мелатонинът варира в рамките на деня. Потискането му точно преди лягане няма как да не окаже влияние върху съня, смятат учените. Все пак, те отчитат факта, че не всички подобни устройства са еднакви не може да се генерализира общо за всички таблети. Все пак, изследователите препоръчват да оставим таблетите за през деня.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …

Един коментар

  1. И как точно се чете хартиена книга без осветление?
    Всяка светлина подтиска синтезирането на мелатонина, дори и тази, която влиза през лошо затъмнения прозорец.

    Четенето на интересна книга вечер гарантирано гони съня и това няма нищо общо с медията, която се ползва за визуализиране на текста.
    От неподходящия екран може да те заболят очите и да зарежеш книгата в 2, вместо в 4 сутринта и това е единствената разлика, която съм усетила за 30 години четене на хартиени книги на нощна лампа, 18 на монитор и 5 на E Ink четец.